Tutub

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Khafajah)
Plantilla:Infotaula geografia políticaTutub
Imatge

Localització
Map
 33° 45′ N, 44° 45′ E / 33.75°N,44.75°E / 33.75; 44.75
EstatIraq
GovernacióGovernació de Diyala Modifica el valor a Wikidata

Tutub fou una ciutat que depenia d'Eshunna. Correspon a la moderna Khafajah o Khafaje, a la governació de Diyala a l'Iraq, a la riba del riu Diyala,a fluent del Tigris. Va ser establerta a la segona meitat del tercer mil·lenni. Va romandre sota dependència d'Eshnunna fins al final d'Ur III. Cap al 1850 aC es va rebel·lar i es va fer independent. Un temps després, al segle xviii aC, d'Eshnunna fou conquerida per Babilònia. Samsuiluna hi va construir una fortalesa anomenada Dur-Samsuiluna. El descobriment de 112 tauletes al temple de Sin que eren part de l'arxiu oficial van permetre conèixer algunes coses de la seva història. 57 de les tauletes estan a l'Institut oriental de Chicago i la resta al Museu Arqueològic de l'Iraq.

Rei regne Notes
Abdi-Erah vers 1820 aC Sobirà d'Eshnunna, Contemporani de Sumu-abum de Babilònia
Adi-madar Sobirà d'Eshnunna
Sumina-arim
Iku-pi-Sin
Isme-bali
Tattanum Contemporani de Belakum d'Eshnunna
Hammi-dusur vers 1800 aC Contemporani de Sumu-la-El de Babilònia
Warassa Sobirà d'Eshnunna

El jaciment arqueològic es compon de quatre munts (A, B, C, i D), sent el principal el A que inclou un temple oval de Sin i el temple de Nintu. La fortalesa de Dur-Samsuiluna pertany als munts B i C. El D conté cases particulars i un temple del déu Sin on s'han trobat els arxius. Fou excavada en 7 campanyes als anys trenta del segle xx pel "Oriental Institute of Chicago", sota direcció d'Henri Frankfort, Thorkild Jacobsen i Pinhas Delougaz.

Referències[modifica]

  • Old Babylonian Public Buildings in the Diyala Region: Part 1 : Excavations at Ishchali, Part 2 : Khafajah Mounds B, C, and D (Publicació Sèries 98), Oriental Institute of the University of Chicago, 1990, ISBN 0918986621

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Tutub