Khalistan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Bandera del Khalistan

El Khalistan (panjabi: ਖ਼ਾਲਿਸਤਾਨ, Khālistān) és una proposta de nació o pàtria sikh a l'estat del Panjab que es troba actualment sota administració índia. El 31 d'octubre del 2021 es va dur a terme un referèndum internacional i no vinculant per a la independència del territori, impulsat principalment per l'entitat amb seu estatunidenca Sikhs for Justice.[1]

Història[modifica]

Als anys setanta i vuitanta, començà un moviment secessionista a l'estat d'indi del Panjab amb l'objectiu de crear l'estat sobirà sikh del Khalistan. Amb el suport de molts panjabis, immigrants sikhs i refugiats arreu del món, així com de l'Agència d'Intel·ligència del Pakistan,[2][3] el moviment visqué el seu apogeu durant mitjans dels anys 80 sota el lideratge de Jarnail Singh Bhindranwale qui, juntament amb alguns seguidors, van anar a defensar el Temple Daurat d'Amritsar. Després de la mort de Bhindranwale i de molts dels seus seguidors i visitants del Harmandir Sahib a l'Operació Blue Star el moviment perdé força, sobretot per la pèrdua de suport popular. El moviment també va dificultar la inversió econòmica i va dur el Panjab a un estat d'anarquia. El moviment va ser contrarestat per l'Armada Índia i la Policia del Panjab.

Després de les bombes al vol Air India 182, que se saldaren amb la vida de 329 civils canadencs a la costa del sud d'Irlanda el 1985, un dels pitjors atacs terroristes a l'aviació abans de l'11 de setembre, el suport envers el Khalistan es veié força minvat. Els processats per aquells fets foren acusats de terroristes separatistes sikhs. Inderjit Singh Reyat fou sentenciat a deu anys després de declarar-se culpable d'homicidi el 1989.[4] Ripudaman Singh Malik i Ajaib Singh Bagri van ser declarats innocents per manca de proves admissibles i foren conseqüentment deixats en llibertat.

Alguns grups que donen obertament suport a la creació de Khalistan, han estat sota vigilància al Regne Unit.[5]

Geografia[modifica]

Segons el lloc web del Khalistan:

L'extensió del Khalistan inclourà els actuals territoris indis del Panjab, Haryana, Himachal Pardesh i el riu Ravi a l'oest i el riu Jamuna a l'est seran les fronteres entre el Khalistan i el Pakistan i el Khalistan i l'Índia respectivament. Al nord part de l'Himàlaia i al sud part del desert Thar seran els límits geogràfics del Khalistan.[6]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Khalistan
  1. «La comunitat sikh promou un referèndum d'independència sobre el Panjab». Vilaweb, 31-10-2021. [Consulta: 31 octubre 2021].
  2. Jaffrelot, Christophe. A History Of Pakistan And Its Origins. Anthem Press, 2004, p. 127 (Anthem South Asian Studies). ISBN 978-1843311492. 
  3. Shah, Mehtab Ali. The Foreign Policy of Pakistan: Ethnic Impacts on Diplomacy, 1971-1994. I.B.Tauris, 1997, p. 23. ISBN 978-1860641695. 
  4. Sentencing Inderjit Singh Reyat
  5. «Proscribed terrorist groups | Home Office». Homeoffice.gov.uk. Arxivat de l'original el 2007-03-01. [Consulta: 12 novembre 2008].
  6. «Khalistan.net - Khalistan the New Global Reality». Khalistan.net. Arxivat de l'original el 2009-01-06. [Consulta: 12 novembre 2008].