Khusraw l'usurpador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKhusraw l'usurpador
Biografia
Naixementvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle V Modifica el valor a Wikidata
Rei de l'Imperi Sassànida
420 – 420
← Shapuh d'ArmèniaBahram V → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióZoroastrisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaSassànides Modifica el valor a Wikidata
PareBahram IV Modifica el valor a Wikidata

Khusraw o Cosroes, conegut com l'usurpador, (en pahlavi 𐭧𐭥𐭮𐭫𐭥𐭣𐭩), va ser un efímer rei sassànida de Pèrsia, de parentiu indeterminat amb altres reis. Se suposa que possiblement era germà o fill de Yezdegerd I.

A la mort de Yezdegerd I, el seu fill gran, Shapuh, va anar des d'Armènia, on era rei, a Ctesifont per reclamar el tron però va morir assassinat pels nobles que van elegir per rei el príncep Khusraw (Cosroes) conegut posteriorment com a Khusraw l'usurpador, l'any 420.

Bahram V amb ajut del rei làkhmida Al-Múndhir (I) ibn Numan ibn Imri-l-Qays o Monder va avançar cap a Ctesifont posant setge a la ciutat, i els nobles alarmats, van negociar amb ell i van acceptar la seva reclamació després de prometre que canviaria la política del seu pare. Una llegenda diu que Bahram va suggerir posar la corona entre dos lleons i aquell dels dos pretendents que l'agafés seria rei. Cosroes llavors va renunciar i en canvi Bahram va agafar la corona.[1]

Referèncie[modifica]

  1. Daryaee, Touraj. Sasanian Persia: the rise and fall of an empire. Londres: I.B. Tauris & Co. Ltd, 2013, p. 22-23. ISBN 9781780763781. 


Precedit per:
Yezdegerd I
Shahansha (rei de reis) de l'Imperi Sassànida
420-420
Succeït per:
Bahram V