Cionn Caslach

(S'ha redirigit des de: Kincasslagh)
Plantilla:Infotaula geografia políticaCionn Caslach
Imatge

Localització
Map
 55° 02′ 13″ N, 8° 20′ 26″ O / 55.037061°N,8.340576°O / 55.037061; -8.340576
EstatIrlanda
ProvínciaUlster
Comtatcomtat de Donegal Modifica el valor a Wikidata

Cionn Caslach (en anglès Kincasslagh)[1] és una vila d'Irlanda, al comtat de Donegal, a la província de l'Ulster. Es troba a la Gaeltacht de Na Rosa. Tot i només tenir una població de poc més de 40 persones, el poble ha atret molt l'atenció internacional a causa de l'èxit de la cantant local Daniel O'Donnell.[2]

Nom[modifica]

Port i península de Cionn Caslach.
Trobada anual de fans en la "festa del te" a casa de la mare de Daniel O'Donnell a Cionn Caslach.

El nom oficial de la vila és Cionn Caslach o Ceann Caslach, que significa "cap de la petita entrada". A causa de la seva condició de poble Gaeltacht, tots els senyals de trànsit al poble es troben en llengua irlandesa.

Església catòlica de St. Mary.

Idioma[modifica]

Cionn Caslach està a la Gaeltacht la qual cosa vol dir que l'idioma oficial és el gaèlic irlandès. Tanmateix, l'ús de la llengua ha decaigut des de la dècada dels 1950.[3] Avui hi ha molt pocs parlants d'irlandès, la majoria a les viles veïnes de Mullaghduff i Ailt an Chorráin.

Història[modifica]

Cionn Caslach té una llarga història d'emigració, la majoria a la resta de l'oest de Donegal.[4] En els anys 1950 i 1960 un gran nombre d'habitants de la zona marxaren a treballar a Anglaterra, Estats Units, Austràlia, i especialment Escòcia.

Educació[modifica]

L'escola primària local és Scoil Náisiúnta Béal na Cruite amb 49 alumnes,[5] i l'escola secundària més propera és Rosses Community School a An Clochán Liath.[6]

Arts[modifica]

Cionn Caslach és probablement més conegut com a lloc de naixement dels cantants Margo i Daniel O'Donnell. La vila acull cada any la festa del te de Daniel que té lloc a la casa de la seva mare com a part del Donegal Shore Festival, que porta nombrosos fans cada any.[7] La vila fou el decorat exterior usat per a la pel·lícula American Women / The Closer You Get en 2000.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cionn Caslach