Kiri Te Kanawa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaKiri Te Kanawa

(2013) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Claire Mary Teresa Rawstron Modifica el valor a Wikidata
6 març 1944 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Gisborne Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióSt Mary's College (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócantant d'òpera, música de jazz Modifica el valor a Wikidata
Activitat1968 Modifica el valor a Wikidata –  2016 Modifica el valor a Wikidata
OcupadorWolfson College Modifica el valor a Wikidata
GènereMúsica clàssica, òpera i jazz Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsSister Mary Leo (en) Tradueix i Vera Rózsa Modifica el valor a Wikidata
VeuSoprano Modifica el valor a Wikidata

InstrumentVeu Modifica el valor a Wikidata
Segell discogràficEMI Classics
Decca Records Modifica el valor a Wikidata

Lloc webkiritekanawa.org Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0853490 Allocine: 409 Rottentomatoes: celebrity/kiri_te_kanawa Allmovie: p36775 TV.com: people/dame-kiri-te-kanawa TMDB.org: 1225312
Facebook: kiritmusic Instagram: kiri_thy Youtube: UChfG42mAZXV1Rejj64MZszw Souncloud: kiritmusic Spotify: 3fcsflK8xu26XH4OYTcm5T iTunes: 753875617 Musicbrainz: 1a78bb97-ad86-4f89-b4b4-cc10953103c3 Songkick: 240030 Discogs: 532265 Allmusic: mn0000376150 Modifica el valor a Wikidata

Dame Kiri Jeannette Te Kanawa, DBE (Gisborne, Nova Zelanda, 6 de març de 1944) és la més famosa soprano neozelandesa.

D'ascendència maori, és considerada una de les grans exponents de la seva generació en papers de Mozart i Richard Strauss, amb reeixides incursions en el repertori de Verdi, Händel o Wagner. Te Kanawa va situar-se al cim de l'activitat operística en els anys setanta, com una de les veus més fresques. Entre les seves actuacions més recordades, hi ha la seva participació en la boda del príncep Carles d'Anglaterra i Lady Diana Spencer, el 1981. S'estima que va ser vista i sentida per 600 milions de persones a tot el món quan va interpretar l'ària Let the Bright Seraphim de l'oratori Samson de Händel. La soprano farà el punt i a part a la seva carrera l'abril de 2010 a Colònia amb la retirada de les produccions operístiques.[1]

Biografia[modifica]

Te Kanawa va néixer a Gisborne, Nova Zelanda. Poc se sap dels seus pares biològics. Inscrita al registre civil com Claire Mary Teresa Rawstron, va ser adoptada quan encara era una nena per un matrimoni maorí i li fou canviat el nom. Va començar la seva carrera de cantant com mezzo-soprano però més tard es va convertir en soprano. En la seva adolescència i primera joventut, Te Kanawa va ser una popular cantant d'entreteniment a Nova Zelanda. El seu enregistrament de Nun's Chorus de l'opereta de Johann Strauss Casanova, va ser el primer disc d'or de Nova Zelanda. Va estudiar al seu país d'origen amb la religiosa Mary Leo i el 1965 va guanyar un concurs de cant i va rebre una beca per estudiar a Londres. L'any següent es va matricular en el London Opera Centre on estudià amb Vera Rozsa.

Després de participar en petits papers a les òperes Don Carlo, Borís Godunov, Parsifal, La flauta màgica i Rigoletto, va ser descoberta per Sir Colin Davis en audicions per a Les noces de Fígaro el 1969. El 1971 Te Kanawa va fer un debut sonat a la Royal Opera House, Covent Garden, com la Comtessa Almaviva de Les noces de Fígaro de Mozart. Després va cantar a l'òpera d'Escòcia, a Berlín, al festival de Glyndebourne, an l'Òpera de San Francisco i a Santa Fe.

Va seguir un sensacional debut al Metropolitan Opera el 1974 en reemplaçar Teresa Stratas com Desdèmona a l'òpera de Verdi Otello al costat de Jon Vickers i dirigida per James Levine. En els anys següents, va actuar al Lyric Opera of Chicago, a l'Òpera de París, a la Sydney Opera House, a l'Òpera de Viena, a La Scala de Milà, a l'Òpera de San Francisco, a Múnic i a Colònia, afegint al seu repertoti els personatges de Mozart de Donna Elvira, Pamina i Fiordiligi, a més de personatges italians com ara Mimi de La Bohème.

Te Kanawa sobresurt en les heroïnes més líriques de Richard Strauss: la Marschallin de El cavaller de la rosa, la comtessa de Capriccio i la protagonista de Arabella, així com en les Quatre últimes cançons del compositor bavarès. També destaca en certs papers de Verdi com ara Amelia de Simon Boccanegra, Violeta de La Traviata i Desdemona de Otello.

A 1979 va ser Donna Elvira a la pel·lícula Don Giovanni sobre l'òpera de Mozart dirigida per Joseph Losey. El 1982 va cantar la seva única Tosca de Puccini a París, i agregà al seu repertori l'Elizabeth de Valois de Don Carlo de Verdi. Es destaca com a intèrpret de comèdia musical en versió de concert i de crossover.

Referències[modifica]

  1. «Kiri Te Kanawa anuncia la seva retirada», 13-08-2009. [Consulta: 20 octubre 2022].