Curos del cap Súnion

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Koúros del cap Súnion)
Infotaula d'obra artísticaCuros del cap Súnion

Modifica el valor a Wikidata
Tipusestàtua i curos Modifica el valor a Wikidata
Lloc de descobrimentcap Súnion Modifica el valor a Wikidata
Materialmarbre Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu Arqueològic Nacional d'Atenes (Atenes) Modifica el valor a Wikidata
Curos del cap Súnion

El curos del cap Súnion és una colossal estàtua votiva, de 3,05 metres d'alçària,[1] procedent de la plaça del temple de Posidó al Cap Súnion i que data de prop de l'any 600 aC. Aquest curos va ser trobat el 1906[1] i actualment es troba al Museu Arqueològic Nacional d'Atenes.

Descripció[modifica]

La figura mostra un home nu, dempeus, mirant al front. El pes està repartit entre les dues cames, que estan paral·leles, l'esquerra més avançada, com en les figures egípcies i la majoria de curos. Duu el cabell llarg i trenat. Li manca el braç esquerre. L'avantbraç està en posició supina (part interior mirant endavant), però la mà, tancada en un puny, mira cap al cos. Un signe de millora de tècnica dels arcaics front als egipcis és que aconsegueixen deixar espai buit entre el braç i el cos, així com entre les cames.

La columna vertebral és recta, perdent la curvatura en forma de lletra essa. El tors és pla, la línia de les costelles inferiors està marcada en forma d'ull i, per sota, quatre ratlles horitzontals paral·leles indiquen els abductors. Sota aquests, hi ha un melic. Les clavícules són rectes i planes, i no es marca l'esternoclidomastoïdal.

El crani és cúbic, pla al damunt, darrere i davant. Les orelles estan estilitzades. Els ulls són molt grans i aplanats, no gaire detallats en, per exemple, el llagrimall o la cua d'ull. El nas s'ha perdut i la boca també.

Estil[modifica]

Les formes són abstractes i geomètriques, emfasitzant l'arquitectura i la interrelació de les parts que perfilen l'expressió per sobre del realisme. La figura posa de manifest les quatre cares del bloc cúbic en el qual està tallada. L'anatomia només està parcialment entesa. Les proporcions de les diferents parts del cos no són reals, però l'escultura resulta així expressiva i, malgrat les desproporcions, harmoniosa.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Curos del cap Súnion
  1. 1,0 1,1 David Gill, webpage: . (anglès)

Vegeu també[modifica]