Kot Diji

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 21:17, 7 maig 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.

Plantilla:Infobox ancient site

Kot Diji (en urdu:کوٹ ڈیجی) va ser un assentament situat a l'actual Pakistan el qual va ser el precursor de la civilització de l'Indus. Aquest lloc estava habitat des de l'any 3300 aC. Les seves restes arqueològiques consten de dues parts; la zona de la ciutadella que està més elevada (uns 12 m més alta)i la zona exterior. Va ser excavada pel Departament d'Arqueologia del Pakistan els anys 1955 i 1957.[1]

Es troba a uns 12 km al sud de Khairpur dins la proíncia de Sindh, a la riba est del riu Indus.

Aquest lloc està als pens del turons Rohri Hills on el 1790 la Dinastia Talpur va construir el (Fort Kot Diji)

Importància històrica

Poblacions Harappa (4000–3000 aC)

El desenvolupament d'aquestes explotacions agrícoles a diferents parts del Balutxistan i del baix Sind va acabar donant lloc a una civilització. Les primeres fortificacions situades a Rehman Dheri, daten del 4000 aC.

Cultura Kot Diji (3300–2600 aC)

Aquest jaciment ocupa 2,6 ha. La primera ocupació d'aquest lloc s'anomena 'Kot Dijian', la qual és anterior a la civilització Harappana, o de l'inici de la Harappana.[2] En aquest període ja s'utilitzava el bronze, però només per l'ornamentació personal. També es feia servir la ceràmica.

De la fase de l'inici del Harappa hi ha dues zones clarament definides.

La ciutadella per a les èlites i separada per una muralla de defensa amb bastions a intervals regulars. Feia uns 150 x 100 m.

La zona exterior de la ciutat pròpiament dita que constava de casses feta de maons de terra i amb fonaments de pedra. La ceràmica trobada en aquesta zona tenia línies onades o dibuixos simples triangulars.

També s'ha trobat altres obgjectes com gerres demmagatzemament, [esculturetes]] de terracotta i puntes de fletxa de bronze. També objeces de pedra ben eleaborats.

Un objecte interssant trobat a Kot Diji és un naip de ceràmica.

Hi ha signes evidents de diversos incendis que denoten abandonaments del jaciment encara no explicats.[3]

Rani Kot (600-1843)

Posició de batalla
Portes principals del fort Rani Kot

Seons la llegenda, existia un mur durant el govern Umayyad i més tard durant el govern Abbasida. Primer va habitar aquest fort la tribu Soomro i més tard ho va fer la tribu Samma que va ubicar grans formacions d'infanteria dins aquest fort.

Els emirs de l'Imperi Mongol (Mughal) construïren els murs del fort amb canons i van renovar tota la seva estructura. La tribu Kalhora a acabar controlant aquest fort i finalment els Talpurs van considerar aquest fort com un lloc estratègic especialment durant el regnat de Mir Fatih Ali Khan Talpur, fins que van ser vençuts per l'Imperi Britànic, l'any 1843.


Notes

  1. Possehl, Gregory L. (2004). The Indus Civilization: A contemporary perspective, New Delhi: Vistaar Publications, ISBN 81-7829-291-2, pp.72-4.
  2. Sigfried J. de Laet, Ahmad Hasan Dani, eds. History of Humanity: From the third millennium to the seventh century B.C. UNESCO, 1996 ISBN 9231028111 p.674
  3. Possehl, Gregory L. (2004). The Indus Civilization: A contemporary perspective, New Delhi: Vistaar Publications, ISBN 81-7829-291-2, pp.47-50.