Kronum

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Kronum
Autoritat esportiva Kronum League
Creació 2008
Característiques
Contacte Ple contacte
Membres de l'equip 10
Olímpic No
Paralímpic No

El kronum és un esport que va ser inventat el 2008 per Bill Gibson a Villanova, Pennsilvània.[1] En l'actualitat es juga només als Estats Units, amb partits de lliga professionals que tenen lloc a Filadèlfia. Gibson va decidir d'incloure elements de diferents esports: futbol, bàsquet, rugbi i handbol.[2]

Regles bàsiques del kronum[modifica | modifica el codi]

El camp de joc

Terreny de joc[modifica | modifica el codi]

El Kronum es porta a terme dins d'un cercle de 45 metres de diàmetre. El camp es compon de tres cercles concèntrics. En el cercle exterior són els quatre objectius Kronum que són compartits pels dos equips. Davant de cada porteria és una zona Objectiu rodona i una zona Wedge rectilini. A la vora de la Zona Wedge és la Zona Flex. L'única diferència entre les dues zones és que l'ús de les mans a la zona de falca està restringit. Llavors és l'encreuament de zona, que té la forma d'una creu. Al centre del camp hi ha un anell més petit, anomenat el segon anell, i en l'interior que, el primer anell.[3]

La pilota[modifica | modifica el codi]

La pilota és una pilota Kronum únic especialment dissenyat a l'esport. La seva grandària és comparable a una pilota de futbol o de voleibol.

La meta[modifica | modifica el codi]

L'objectiu Kronum està dissenyat per a una àmplia gamma d'oportunitats de gol. L'obertura de la meta principal, anomenat la càmera, és aproximadament de la mida d'una porteria de futbol. Per sobre de la càmera és la Corona, que compta amb cinc de 50 centímetres d'obertures trucades dels Anells Corona.

Les parts del joc[modifica | modifica el codi]

El partit es divideix en tres fases de 20 minuts.

Reglament[modifica | modifica el codi]

Kronum és jugat per dos equips, cadascun amb deu jugadors al camp en tot moment.[4] Cada un dels tres períodes s'inicia amb el "Rush Prime" quan l'àrbitre llança la pilota a terra dins de l'anell principal en l'aire. Només dos jugadors de cada equip poden entrar en el segon anell, en un intent de guanyar la possessió de la pilota. Equips estratègics s'envien als jugadors immediatament cap a cada objectiu, fins i tot abans que un equip guanya la possessió de la pilota. Aquests jugadors estaran llavors en condicions de defensar o anotar ràpidament. Els 10 jugadors de cada equip se li permet utilitzar qualsevol part del seu cos per driblar, excepte a la zona de la falca en què es prohibia l'ús de braços i mans. Igual que en el bàsquet, els jugadors poden regatejar amb les seves mans, i només podran fer dos passos amb la pilota a les mans sense degoteig. Aquesta violació de les regles que es diu viatjar. En qualsevol moment del joc, un equip està tractant d'anotar en cap dels quatre gols, i un equip de defensa dels quatre gols. Tots els jugadors se'ls permet tocar la pilota amb la mà a la zona de meta. Quan l'equip anota l'atac, un jugador de l'equip defensor rep la pilota per establir la possessió en el segon anell, i que l'equip es converteix en l'equip atacant.[5][6]

L'objectiu d'aquest esport és marcar tants punts com sigui possible. Quan algú marca un gol, el nombre de punts aporta depèn del lloc on es va prendre el tir al camp. Kronum objectius es divideixen en dues construccions separades. La part inferior de la meta ("Cambra") està estructurat com una xarxa de futbol o handbol. S'estén des de la part superior de la càmera és la "Corona", que consisteix en cinc anells congruents que la pilota pot ser llançat, patejat o submergit a través. Quan un jugador marca a través d'un d'aquests anells ("Shot Ring"), els punts valen el doble del que es va anotar a la cambra. El contacte físic és permès com en el rugbi per exemple, encara que el contacte excessiu pot donar lloc a que el jugador pateix una manca de ser guardonat amb un llançament de penal. La puntuació mitjana per a un partit és entre 80 i 120 punts.

Hay una zona de meta, una zona de cuña (cross), una zona flexible y una zona de centro. No se puede tocar el balón con las manos cuando estás en la zona de la cuña (cross), pero todas las partes de tu cuerpo son legales en las demás zonas.

Son cuatro los arcos del perímetro dónde se pueden meter los "goles" y es indistinto en cuál de ellos lo hagan. Se enfrentan dos equipos y siempre el punto de partida es un círculo central en el medio de la cancha.

Característiques dels jugadors en les seves diferents posicions[modifica | modifica el codi]

Cada equip Kronum al camp consta de 10 jugadors, que juguen tres posicions diferents: l'esquena de falca, exploradors i creus.

 • Tornar falca: una falca de nou juga en cadascuna de les quatre zones destí, on l'ús de les mans i els braços se li permet defensar la porteria. La part posterior de falca ha de defensar els objectius quan l'equip contrari està en possessió, i marca gols de baix punt durant el temps de possessió.
 • Ranger: l'àrea més enllà de la posició de l'esquena Wedge es compon d'un Ranger per cada meta, resultant en quatre posicions guardaboscos durant el joc. Rangers poden creuar en zones objectiu per ajudar a altres en la defensa o d'anotar, però tendeixen a concentrar-se en anotar en els dues o quatre zones puntuals d'una meta en particular durant el joc.
 • Crosser: els dos jugadors restants estan en una posició coneguda com a Cruzadoras. Cruzadoras són similars a destacar guàrdies en el bàsquet, i se centren a guanyar la possessió de la pilota, i aconseguir la pilota a altres jugadors que poden anotar amb facilitat.

El joc és ràpid perquè les possessions poden canviar ràpidament, i els jugadors han de poder adaptar-se a les posicions defensives o ofensives en qualsevol moment durant el joc.

Sistema d'anotació[modifica | modifica el codi]

Els punts es compten en funció d'on va ser presa la foto:[7]

 • Zona Objectiu = 1 punt
 • Zona Wedge = 2 punts
 • Flex Zone = 2 punts
 • Anell Creu Zone/2nd = 4 punts

Aquests punts es dupliquen si el jugador fa un anell de tir en comptes de córrer o llançar la pilota dins de la càmera (l'objectiu en virtut dels anells). Si el jugador fa un anell de tir des del segon anell (per exemple), anota 8 punts per al seu equip, anomenat "Kronum". A Kronum és un tret molt difícil de fer, ja que ha de ser d'almenys 25 metres de la meta.

Faltes[modifica | modifica el codi]

Una falta es comet quan un jugador defensiu participa en contacte amb el jugador rival en la possessió de la pilota sense fer un intent de crear un volum de negocis. Aquest tipus de premis a la falta de l'equip a l'ofensiva un llançament de penal (o retrocés) de presa del punt en què la zona de falca toca el segon anell. Cap jugador se li permet interferir amb l'excepció d'un tir de nou la falca únic que guarda la meta. 3 punts s'atorguen per un tret a la cambra, i 6 per a un tir Ring. Una falta ofensiva pot ser comès per tenir contacte físic excessiu o tocar la pilota amb les mans a la zona de falca, el que resulta en un servei per l'equip contrari en el punt més proper en el qual la zona de falca va tocar la vora del camp de joc.

Competicions[modifica | modifica el codi]

 • Kronum League
 • Rec Leagues
  • High School Rec League
  • College Rec League
  • Adult Rec League

Referències[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]