Küçükçekmece

Plantilla:Infotaula geografia políticaKüçükçekmece
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 01′ 19″ N, 28° 46′ 38″ E / 41.02184°N,28.77731°E / 41.02184; 28.77731
EstatTurquia
ProvínciesProvíncia d'Istanbul Modifica el valor a Wikidata
Conté la subdivisió
Geografia
Superfície118,45 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat perLake Küçükçekmece (en) Tradueix i mar de Màrmara Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
Altres
Agermanament amb

Lloc webkucukcekmece.gov.tr Modifica el valor a Wikidata

Küçükçekmece (AFI /kyˈtʃyktʃekmedʒe/), de l'antic Küçükçökmece "petita depressió", és un districte de la província d'Istanbul, Turquia, situat en la part europea d'Istanbul. Es troba a 23 km del centre de la ciutat, i prop de l'Aeroport Internacional Atatürk.

Localització[modifica]

Küçükçekmece es troba a la costa de la Mar de Màrmara, a la riba oriental d'un entrant del mar anomenat Küçükçekmece Gölü. En l'altre costat de l'entrant es troba el districte d'Avcılar i el campus de la Universitat d'Istanbul. L'entrant es comunica amb la Mar de Mármara mitjançant un estret canal, per la qual cosa l'aigua no és salada. Els rierols que desemboquen a l'entrant estan molt contaminats, ja que contenen les aigües residuals de les indústries de la zona; tanmateix, s'estan desenvolupant plans per netejar-lo, i a poc a poc s'està recuperant la vida animal que antigament existia.

Història[modifica]

La llacuna ha estat gairebé sempre sota control del poder imperial, fos quin fos aquest, ja que la via que connectava la ciutat amb Europa passava per allà.

Fins als anys 1950, Küçükçekmece va ser una destinació habitual dels habitants d'Istanbul, que arribaven amb tren per banyar-se, pescar anguiles o asseure's a la vora del mar.

El terreny és pla, i s'eleva lleugerament segons s'endinsa cap a l'interior. Per aquesta raó, s'han aixecat nombrosos edificis en els quals s'hi poden encabir fàbriques i habitatges. En l'actualitat, aquest desenvolupament urbanístic es continua produint, i s'ha vist accelerat per la construcció de l'autopista TEM cap a Europa. En particular, la zona d'Ikitelli és molt industrial i es continuen construint nombroses fàbriques. El centre d'investigació nuclear es troba al costat del llac.

Küçükçekmece en l'actualitat[modifica]

La població de Küçükçekmece creix ràpidament, per la qual cosa s'estan construint col·legis, supermercats, centres comercials, etc. Tanmateix, la major part del districte es caracteritza per ser pobre i de classe obrera. Gran part dels edificis s'han construït de manera il·legal.

Llocs d'interès[modifica]

Existeix un pont antic de gran bellesa que creua l'entrada de la llacuna, construït per Mimar Sinan, el famós arquitecte otomà. S'ha restaurat i es conserva en bon estat.

Divisió administrativa[modifica]

Mahalleler[modifica]

Atakent  · Atatürk  · Beşyol  · Cennet  · Cumhuriyet  · Fatih  · Fevzi Çakmak  · Gültepe  · Halkalı  · İnönü  · İstasyon

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Küçükçekmece