El rapte de Rebeca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: L'abducció de Rebeca)
Infotaula d'obra artísticaEl rapte de Rebeca
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorEugène Delacroix
Creació1858
Mètode de fabricaciópintura a l'oli
MovimentRomanticisme Modifica el valor a Wikidata
Basat enIvanhoe Modifica el valor a Wikidata
Mida105 (Alçada) × 82 (Amplada) cm
Propietat deGeorges Thomy-Thierry Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu del Louvre, París
Història
DataHistorial d'exposicions
2018-2018Delacroix (1798-1863), Museu del Louvre
1859 Saló parisenc de 1859, Salon Carré Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariRF 1392 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

L'abducció de Rebeca (en francès, Rébecca enlevée par le Templier) és una pintura del romàntic francès Eugène Delacroix que es troba al museu del Louvre, a París.

Tema[modifica]

El tema del quadre està pres de la novel·la Ivanhoe, de Walter Scott, i està ambientat a l'edat mitjana[1] No és el primer cop que Delacroix s'inspira de la literatura; també ho va fer, per exemple, amb La barca de Dante, El presoner de Chillon (Lord Byron) o La mort de Sardanàpal (també inspirat en lord Byron). Tampoc és el primer cop que s'inspira concretament en Walter Scott, ja al seu autoretrat de 1821, dit Autoretrat com a Ravenswood, es pinta com el personatge d'aquest nom que apareix a la seva novel·la La núvia de Lammermmoor, publicada dos anys abans.[2] Al seu torn, la pintura de Delacroix La llibertat guiant el poble va inspirar Victor Hugo per a una obra literària, Els miserables.

El tema, a més de literari, és de caràcter dramàtic, ja que a Delacroix li agraden les històries tràgiques,[1] on pot fer servir tota la seva expressivitat.

Descripció[modifica]

El quadre mostra, en primer pla, com un home a cavall ajudat per un altre a peu prenen una dona que sembla que ha perdut el sentit. A la dreta, més enrere, uns soldats els segueixen. Alguns objectes a terra, així com l'actitud dels homes, fa pensar en una batalla. Al fons, una gran fortalesa està en flames. Les figures estan en tensió i moviment. Els colors són vius, destaquen el vermell i el blau a les robes dels personatges.

Composició[modifica]

L'estructura del quadre té forma de «S» per expressar l'agitació en forma de remolí d'aquest rapte brutal.[1]

Estil[modifica]

Els colors emprats són bàsicament els típics de Delacroix: pastels, negre, blanc i taques de colors primaris. D'aquests darrers en aquest quadre fa primar els de la gamma dels càlids: vermell, groc i, fins i tot, taronja. El blanc i els colors vius es dispersen en diversos objectes en el que representa que és una nit fosca. Aquest contrast vol expressar la intensitat dramàtica del moment i la por de la noia.[1]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]