L'alegre bevedor

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaL'alegre bevedor
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorFrans Hals
Creació1627-1628
Mètode de fabricacióOli sobre tela
Gènerepintura de gènere Modifica el valor a Wikidata
Mida81,5 (Alçada) × 66,5 (Amplada) cm
Col·leccióRijksmuseum, Amsterdam
Història
DataHistorial d'exposicions
2016 Europeana 280 Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariSK-A-135 Modifica el valor a Wikidata
Catàleg

L'alegre bevedor (en neerlandès: De vrolijke drinker) és una obra del pintor holandès Frans Hals pintada entre el 1627 i 1628. Està exposada permanentment al Rijksmuseum d'Amsterdam.

Aquesta obra és un retrat individual típic de l'obra de Frans Hals: el personatge central mira de front i saluda somrient amb la seva mà dreta mentre que amb l'esquerra sosté una copa de vi que estén a l'espectador, sortint del quadre. Es tracta d'un tipus del poble, de mitjana edat, vestit amb una àmplia xamberga. Hi ha un medalló amb l'efígie del príncep Maurici a tall de sivella. No se sap del cert quina persona és la que així es representa.

Està treballat en una gamma de colors clars, amb l'única nota fosca del barret, transmetent vitalitat i optimisme. Els llums són brillants, treballats de tal manera que donen una gran impressió de realisme i frescor. Resulta espontani, amb una gran força.

Els elements del quadre són visualment molt pròxims i immediats, exemplificant la tendència de la pintura holandesa a trencar el límit del quadre cap endavant.

Referències[modifica]

  • Baer, H., “El Barroco en los Países Bajos” en Los maestros de la pintura occidental, Taschen, 2005, pàg. 296, ISBN 3-8228-4744-5
  • Monreal, L., Grandes Museos, vol. 4, Editorial Planeta, 1975. ISBN 84-320-0460-X (col·lecció completa)
  • Olivar, M., Cien obras maestras de la pintura, Biblioteca Básica Salvat, 1971. ISBN 84-345-7215-X