L'experiment del Dr. Quatermass

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaL'experiment del Dr. Quatermass
The Quatermass Xperiment
Fitxa
DireccióVal Guest
Protagonistes
ProduccióAnthony Hinds
Robert L. Lippert
GuióRichard H. Landau
Val Guest,
adaptació de Nigel Kneale
MúsicaJames Bernard
FotografiaWalter Harvey
MuntatgeJames Needs Modifica el valor a Wikidata
ProductoraHammer Film
DistribuïdorUnited Artists Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenRegne Unit
Estrena1955
Durada82 minuts
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enThe Quatermass Experiment (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GènereCiència-ficció
Terror
Lloc de la narracióLondres Modifica el valor a Wikidata

Lloc webhammerfilms.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0049646 Filmaffinity: 947221 Allocine: 53338 Rottentomatoes: m/the_quatermass_xperiment Letterboxd: the-quatermass-xperiment Allmovie: v153617 TCM: 4909 AFI: 54179 Archive.org: the-quatermass-xperiment TMDB.org: 24580 Modifica el valor a Wikidata
Imatge de tràiler promocional de la pel·lícula.

L'experiment del Dr. Quatermass (títol original en anglès: The Quatermass Xperiment) és una pel·lícula britànica dirigida per Val Guest, estrenada el 1955.
Es tracta del primer llargmetratge de cinema en el qual intervé el personatge de Bernard Quatermass, creat per Nigel Kneale per a la BBC; seguiran Quatermass 2 (1957) de Val Guest també i Quatermass and the Pit, (1967) dirigida per Roy Ward Baker. Ha estat doblada al català.[1]

Argument[2][modifica]

Un coet fa un aterratge més aviat caòtic en camp ras. Els militars arriben aviat al lloc, seguits pel famós físic Bernard Quatermass i els seus assistents, i una dona que resulta ser l'esposa d'un dels passatgers de l'artefacte espacial...

Descobreixen que dos dels tripulants del coet han desaparegut sense deixar rastre mentre el tercer pateix una commoció que li impedeix explicar res del que ha succeït.

El misteri comença a resoldre's quan els investigadors descobreixen restes orgàniques a la nau i Quatermass arriba a la conclusió que aquesta ha portat de tornada a la Terra una forma de vida que s'està fusionant amb tot ésser viu que troba al nostre planeta i que pot ser una amenaça per a la vida humana.

Repartiment[modifica]

Influències i llegat[modifica]

Encara que en l'època en què es va rodar la pel·lícula els efectes especials no eren molt sofisticats ni el seu pressupost massa elevat, el film va obrir una nova via en la ciència-ficció cinematogràfica en presentar la vida extraterrestre com una amenaça biològica. El tipus de mostre que presenta la pel·lícula, un ésser de morfologia canviant que evoluciona perillosament, recorda a l'obra de John W. Campbell Who goes there?, de 1938.

A part del guió, la pel·lícula presenta altres encerts, com el lleuger caire documental, segell de marca del director, que li proporciona una credibilitat més gran; la fotografia, tenebrosa i suggeridora, que contribueix a augmentar el suspens i l'actuació una mica teatral dels protagonistes, que proporciona una presència més gran a l'obra.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. esadir.cat. The Quatermass experiment. esadir.cat. 
  2. «The Quatermass experiment». The New York Times.

Enllaços externs[modifica]