Lànids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuLànids
Laniidae Modifica el valor a Wikidata

Botxí meridional (Lanius meridionalis) fotografiat a Extremadura.
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaLaniidae Modifica el valor a Wikidata
Rafinesque, 1815
Gèneres
Botxí americà (Lanius ludovicianus)
Mascle d'escorxador (Lanius collurio)
Capsigrany (Lanius senator)

Els lànids (Laniidae) són una família de l'ordre dels passeriformes, que reuneix els popularment anomenats escorxadors o botxins i capsigranys balears a les Illes.

Descripció[modifica]

Tots els seus representants estan caracteritzats perquè presenten un bec en forma de ganxo, proveït d'un sortint com una dent a cada costat de la mandíbula superior i d'una escotadura a ambdues parts de la mandíbula inferior, que pot estar poc marcada. Aquest bec -que recorda el dels rapinyaires, sobretot el dels falcons- és un caràcter convergent que indica un règim alimentari similar.

Alimentació[modifica]

Aquests ocells es comporten com petits depredadors, i es nodreixen d'insectes, amfibis, rèptils, altres ocells i mamífers, sempre que la mida d'aquestes preses no sigui excessivament gran.

Els lànids tenen el costum d'empalar les seues víctimes en les espines d'arbusts per esbocinar-les després amb més tranquil·litat o per guardar-les per a una menja posterior.[1]

Distribució geogràfica[modifica]

La major part de les espècies d'aquesta família es troben a Euràsia i Àfrica. Només dues espècies viuen a Nord-amèrica.

Gèneres i espècies[modifica]

Segons la classificació de l’IOC World Bird List (versió 10.2 2020), aquesta família està formada per 4 gèneres amb 33 espècies:

Referències[modifica]

  1. Lalueza i Fox, Jordi: El llibre dels ocells de Catalunya. Editorial De Vecchi - Edicions Cap Roig. Barcelona, 1987, pàgina 99. ISBN 84-315-0434-X

Bibliografia[modifica]

  • Llorente, Gustavo: Els vertebrats de les zones humides dels Països Catalans. Editorial Pòrtic, S.A. Col·lecció Conèixer La Natura, núm. 6, planes 136-137. Desembre del 1988, Barcelona. ISBN 84-7306-354-6
  • Harris, Tony. Shrikes and Bush-Shrikes. Princeton University Press, 2000. ISBN 0-691-07036-9.  (anglès)
  • Lefranc, Norbert. Shrikes: A Guide to the Shrikes of the World. Yale University Press, 1997. ISBN 0-300-07336-4.  (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lànids