Línia 1 del metro de València

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Línia 1

Torrent avinguda station valencia.jpg
La línia 1 a l'estació de Torrent Avinguda.

Inauguració 8 d'octubre de 1988 (obertura del túnel de Sant Isidre a Empalme)
Operador FGV
Tipus servei Tren lleuger i metro
Municipi(s) València, Alberic, L'Alcúdia, Alginet, Benaguasil, Benimodo, Bétera, Burjassot, Carlet, Castelló de la Ribera, L'Eliana, Godella, Llíria, Massalavés, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, La Pobla de Vallbona, Rocafort, Torrent
Territori cobert Ribera Alta, Horta i Camp de Túria
Estacions 58
Longitud 95,2 km
MetroValencia-logo.gif Metrovalència
Line 1 of Metrovalencia.png Línia 1 Line 2 of Metrovalencia.png Línia 2
Line 3 of Metrovalencia.png Línia 3 Line 4 of Metrovalencia.png Línia 4
Line 5 of Metrovalencia.png Línia 5 Line 6 of Metrovalencia.png Línia 6
Line 7 of Metrovalencia.png Línia 7 Line 8 of Metrovalencia.png Línia 8
Line 9 of Metrovalencia.png Línia 9
Línia 1
La línia 1.

La línia 1 és una de les línies de metro de València i la seua rodalia. Es compon de dues línies en superfície que comparteixen un tram subterrani comú, entre Empalme i Hospital, a València ciutat. La resta del recorregut es fa arran de terra, llevat del ramal de Torrent Avinguda, que és soterrat. Naix de la unió de les antigues línies del Trenet de València a Bétera, Llíria i Castelló de la Ribera, i, tanmateix, de les línies 1 i 2 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, que van substituir el Trenet.


Aquesta línia dóna servei a[modifica | modifica el codi]

El transbordament amb la línia 4 es fa a l'estació d'Empalme, mentre que la d'Àngel Guimerà connecta amb les línies 3 i 5. El tram entre Joaquim Sorolla-Jesús i Torrent Avinguda es comparteix amb un dels ramals de la línia 5.

Estacions, zones i terminals de la línia 1[modifica | modifica el codi]

Metro línia 1
Llíria
Benaguasil 2n
Benaguasil 1r
La Pobla de Vallbona
Torre del Virrei
L'Eliana
Montesol
El Clot
Entrepins
La Vallesa
La Canyada
Bétera
Fuente del Jarro
Sanatori Psiquiàtric
Santa Rita
Masies
Paterna
Seminari-CEU
Campament
Montcada-Alfara
Massarrojos
Les Carolines - Fira
Rocafort
Benimàmet
Godella
Burjassot-Godella
Cantereria
Burjassot
L4-VAL.gif
Empalme
Beniferri
Campanar - La Fe
Túria
L3-VAL.gif L5-VAL.gif
Àngel Guimerà
Plaça Espanya
L5-VAL.gif
Joaquim Sorolla
L5-VAL.gif
Patraix
L5-VAL.gif
Safranar
L5-VAL.gif
Sant Isidre Cercanias sevilla.png
L5-VAL.gif
València-Sud
L5-VAL.gif
Paiporta
L5-VAL.gif
Picanya
L5-VAL.gif
Torrent
L5-VAL.gif
Torrent Avinguda
Col·legi el Vedat
Realón
Sant Ramón
Picassent
Omet
Espioca
Font d'Almaguer
Alginet
Ausiàs March
Carlet
Benimodo
l'Alcúdia
Montortal
Massalavés
Alberic
Villanueva de Castellón

A partir del 2009, la línia canviarà de recorregut
i recorrerà una nova línia entre Plaça Espanya i la Nova Fe

L'estació de Picanya.
Trams Zona C Zona B Zona A Zona B Zona C Zona D

Tram Bétera a Castelló de la Ribera

Bétera - Sanatori Psiquiàtric

Masies - Burjassot

Empalme - València Sud

Paiporta - Col·legi el Vedat

Realón - L'Alcúdia

Montortal - Alberic -
Villanueva de Castellón

Tram Llíria a Torrent

Llíria - Entrepins

La Vallesa - Campament

Les Carolines/Fira -
Empalme - València Sud

Paiporta - Torrent Avinguda

Història[modifica | modifica el codi]

Accident a Picanya el 9 de setembre del 2005.

Històricament la línia 1 prové de la línia de València-Jesús (avui en dia, Joaquim Sorolla) a Castelló de la Ribera (avui en dia, l'estació té el nom en espanyol de Villanueva de Castellón) i de la línia de València-Pont de Fusta a Bétera i Llíria.

L'any 1986 van començar els treballs de construcció d'un túnel passant sota la ciutat de València per unir les antigues línies de Castelló de la Ribera, a l'estació de Jesús al sud de València, i l'estació de Pont de Fusta amb Llíria i Bétera. Aquest túnel es va inaugurar el 8 d'octubre de 1988, i compren el traçat entre les estacions de Ademús (Empalme abans de 1988, i després de Març de 2001), i Sant Isidre.

Després de la inauguració del túnel, es va decidir gestionar els ramals de Bétera i Llíria de manera independent, coneixent-se el segon d'ells com línia 2, encara que després del 16 de setembre de 1999, ambdues línies es van unificar en la línia 1.

Des de la inauguració del túnel, es va modificar el trajecte de les antigues línies a Llíria i Bétera, ja que ambdues tenien com capçalera l'estació de Pont de Fusta, en el centre de la ciutat de València, per aquest motiu, el tram entre Pont de Fusta i Empalme, va ser tancat l'1 de febrer de 1991, per ser convertit en un modern tramvia que actualment és la línia T-4 de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana.

La perllongació en forma de ramal entre les estacions de Torrent, i Torrent Avinguda, inaugurada el 22 de setembre de 2004, ofereix una connexió directa amb el centre de la ciutat de Torrent.

El 3 de juliol de 2006, al tram comprès entre les estacions de Joaquim Sorolla (aleshores, estació de Jesús) i Plaça d'Espanya, es va produir un dels més greus accidents de ferrocarril a l'Estat Espanyol, que va terminar amb 43 persones mortes, i 52 ferits de diversa consideració. Vegeu Accident de metro a València del 2006.

El 27 de setembre de 2007 es va inaugurar el baixador Torre del Virrei que es troba entre les estacions de l'Eliana i La Pobla de Vallbona.

Futur[modifica | modifica el codi]

La línia 1 serà soterrada als termes de Picanya i Paiporta.

El desembre de 2008 o gener de 2009 s'inaugurarà el túnel que soterrarà les vies del Ramal de Llíria des d'Empalme a Paterna).

S'eliminarà l'anomenat "revolt de la mort" entre Plaça d'Espanya i Joaquim Sorolla-Jesús, i es prolongarà cap a les estacions Bailén-Estació Central (amb connexió amb la línia T2, la línia 5, la línia 7, Rodalies, Regionals i el TGV) i continuarà amb les noves estacions de Peris i Valero, Ausiàs March i La Nova Fe (T6, T8).

Aquest túnel passa davall del futur barri del Parc Central i modifica per complet la primera línia de MetroValencia donant servei a més als barris de Malilla, La Plata i Font de Sant Lluís.

Mentrestant, la línia entre Joaquim Sorolla-Jesús i Villanueva de Castellón passarà a ser compartida entre la línia 5 (fins a Torrent) i la nova línia 7 o MetroRibera.

Dates: Es va acordar que la línia 1 hauria d'arribar a La Nova Fe alhora que s'acabaren les obres del nou hospital, que aproximadament acabaran a 2008. Açò, evidentment, no s'ha previst, i les obres ni tan sols han començat, ja que estan condicionades per l'actuació al Parc Central.


Portal

Portal de la ciutat de València