Línia 2 del metro de Barcelona

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 17:49, 29 des 2009 amb l'última edició de Alph Bot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula xarxa de transportsLínia 2
Línia lila
Paral·lel - Pep Ventura
Municipi(s)Barcelona, Sant Adrià de Besòs i Badalona
Tipus serveitransit ràpid subterrani
Inauguració1995
Longitud13'1 km
Estacions17
Temps de viatge24
Cobertura mòbilCompleta
OperadorTMB
Dades tècniques
VehiclesSèrie 9000
ElectrificacióCatenària superior
rígida 1.200 V CC
Ample ferroviari1435 mm
Cotxeres i tallersTriangle ferroviari
Enllaç amb:
Metro de Barcelona
Barcelona-Vallès Llobregat-Anoia
Trambaix Trambesòs
(Rodalies de Catalunya)
Rodalia de Barcelona
Rodalia del Camp de Tarragona
Rodalia de Lleida
Rodalia de Girona
Funiculars i telefèrics
Tramvia Blau
Mitjana distància
Llarga distància
Línia 2
Línia 2

La Línia 2 o línia lila del Metro de Barcelona és la darrera línia de metro que es va afegir a la xarxa de metro si no tenim en compte la línia 11. Tot i que s'inaugurà el 1995, la seva història és remonta al 1959.

El traçat de la línia és de doble via soterrada, els tallers i les cotxeres és troben al Triangle ferroviari, a prop de l'estació de La Pau. A més té enllaços de servei a Paral·lel amb la línia 3 i a La Pau amb la línia 4. Actualment circulen trens de la sèrie 2100 i 9000.

La L2 no ha ampliat el seu recorregut des del 2002: Paral·lel a Pep Ventura. S'està ampliant fins a Badalona Centre i Morera (Badalona) i està previst que s'amplïi per l'altra banda des de Sant Antoni, passant per Poble Sec a Fira 2 - Pedrosa on entraria dins el túnel de la línia 9 i arribaria fins a l'Aeroport del Prat. Amb aquesta última ampliació l'Estació de Paral·lel deixaria de donar servei a aquesta línia i es convertiria en cua de maniobres.

La línia 2 i la línia 11 són les úniques línies que tenen totes les estacions adaptades per gent amb problemes de mobilitat.

Història

Estació de Sagrada Família
Estació de Sant Martí
Intercanviador de l'estació de Passeig de Gràcia

Es va iniciar la seva construcció a mitjans de la dècada de 1950, inicialment havia d'unir el barri d'Horta amb el centre de la ciutat. El primer tram entre la Sagrera i Vilapicina va entrar en servei el 1959. En aquest tram a partir del 28 de gener de 1961 van començar a circular trens amb un sistema de conducció automàtica. Els trens funcionaven automàticament mitjançant contactes per cèl·lules fotoelèctriques. Aquest sistema fou desenvolupat pels mateixos serveis tècnics del Metro de Barcelona i va constituir la primera aplicació mundial d'un sistema automàtic de conducció de trens en una línia de ferrocarril metropolità i degut a la desconfiança de la gent, l'empresa es va veure obligada a posar un agent a la cabina de conducció que limitava a deixar-se veure per tranquilitzar els passatgers.

  • 1967: Es va estendre fins Horta.
  • 1970: Aques tram és va incorporar a la nova línia V i la línia 2 (II) va desapareixer de la xarxa.
  • 1982: Canvi de la numeració romana a aràbica.

Els túnels entre Sagrada Família i Paral·lel van quedar inacabats i en desús fins que és va reprendre el projecte de la línia 2 de cara als Jocs Olímpics de 1992. La intenció de l'Ajuntament de Barcelona, Pasqual Maragall com alcalde, era que la nova línia arribés fins l'anell olímpic de Montjuïc sortint de l'estació de Sant Antoni. Però el govern de la Generalitat de Catalunya, presidit per Jordi Pujol, descartà el projecte per ser poc viable econòmicament. Finalment es va decidir que la línia mantingués el recorregut original entre Sagrada Família i Paral·lel (amb set estacions i enllaços a quatre línies) i extenent-la a més de Sagrada Família fins La Pau per donar servei al barri de Sant Martí.

A la tardor del 2009 es preveu l'obertura de l'estació Badalona Centre, la qual ja porta més de dos anys de retard. Aquest es deu principalment a tres factors: primer, després de l'esfondrament del Carmel, les autoritats van ralentitzar les obres sota la premisa "sense pausa, però sense pressa"; segon, a causa de la descoberta de restes romanes (concretament, una bòbila amb els seus forns ceràmics) que durant força mesos impossibilita l'avanç de la volta del túnel; i tercer, degut a la requalificació de l'illa Fradera, amb la construcció de nous habitatges, zona verda i botigues, que va tenir una gran controvèrsia per les oposicions veïnals.

Municipis coberts

Referències


41° 26′ 39.78″ N, 2° 14′ 17.99″ E / 41.4443833°N,2.2383306°E / 41.4443833; 2.2383306