L'última temptació de Crist (novel·la)

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'última temptació de Crist és una novel·la escrita pel grec Nikos Kazantzakis com a part d'una hipotètica vida de Crist sense que hagués assumit el seu paper de Messies.

Resum[modifica | modifica el codi]

Jesús és un fuster natzarè odiat per la resta de jueus per tractar-se de l'únic fuster que segueix fabricant creus per als romans. Ho fa perquè pateix uns atacs en els que una veu li diu que ell és l'elegit i vol que Déu l'odiï, però tot i així les veus no cessen.

Un dia se'n va cap al desert per fer-se monjo. Un cop aquí es purifica i comença la seva tasca evangelitzadora seguit sempre per Judes, cel·lot a qui havien ordenat matar-lo, però que al final acaba sent el seu millor deixeble. Aquella fou justament la raó per la qual Jesús li confia la missió de trair-lo.

Mentre Jesús és crucifixat, recorda les temptacions a les que fou sotmès pel Diable i les quals ressistí. Llavors, s'hi apareix l'àngel, qui li diu que no pateixi més i baixi de la creu. Jesús obeeix i en baixa, fuig amb Maria Magdalena.

El temps passa i després de la mort de Maria Magdalena, Jesús es casa amb Marta i forma una família, vivint com un home més. Un dia es troba amb Pau, qui predicava sobre el Messies i el seu sacrifici. Jesús s'hi apropa i tracta de desmentir-li tot, però Pau el reconeix i li diu que seguirà predicant encara que li dolgui.

Més tard, enmig de les invasions de Titus a Jerusalem, Jesús viu les seves últimes hores. Llavors s'apropen tots els apòstols a veure'l, i li recriminen no haver consumat la seva passió. Llavors Jesús els indica que un àngel l'havia autoritzat. Els deixebles, espantats, reconeixen el Diable en el suposat àngel.

Jesús, en saber-ho, s'aixeca del seu jaç i torna al Gòlgota, volent acabar la seva passió. És llavors quan es desperta i descobreix que tot era un somni, i que el seu sacrifici acabarà aviat.