Estació de Sant Vicenç de Calders

(S'ha redirigit des de: L'Estació de Sant Vicenç de Calders)
Infotaula estacióSant Vicenç de Calders
Informació general
Zona tarifària6A
AdreçaCarrer de l'Estació
Municipiel Vendrell (Baix Penedès) Modifica el valor a Wikidata
ServeisAparcament
Propers trens71600 Modifica el valor a Wikidata
OperadorRenfe Operadora Modifica el valor a Wikidata
PropietariAdministrador de Infraestructuras Ferroviarias Modifica el valor a Wikidata
Nombre vies18 Modifica el valor a Wikidata
Nombre andanes4 Modifica el valor a Wikidata
Data obertura1887
Passatgers672.000 pers./any
Línies i serveis
Rodalies Renfe
Regionals
Map
 41° 11′ 10″ N, 1° 31′ 27″ E / 41.18611°N,1.52417°E / 41.18611; 1.52417
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata

Sant Vicenç de Calders és una estació de ferrocarril propietat d'adif situada al municipi del Vendrell a la comarca del Baix Penedès, en el barri l'Estació de Sant Vicenç de Calders. L'estació es troba a la confluència de les línies de Barcelona-Vilafranca-Tarragona i de Barcelona-Vilanova-Valls per on circulen trens de la línies de rodalia de Barcelona R2 i R4, la línia de rodalia del Camp de Tarragona RT2 i les línies regionals R13, R14, R15, R16 i R17 de Rodalies de Catalunya, a més de línies de Mitjana Distància, totes elles operades per Renfe Operadora. Sant Vicenç de Calders és l'estació que tanca al sud l'anomenat vuit català.[1]

Història[modifica]

Aquesta estació de la línia de Vilafranca i de la línia de Vilanova va entrar en servei el 24 d'abril de 1887 quan es va construir una estació enllaç entre aquestes dues línies que eren propietat de la Companyia dels Ferrocarrils de Tarragona a Barcelona i França (TBF), tot i que els trens circulen per aquesta zona des del 1865 quan es va obrir el tram entre Martorell i Tarragona (línia Barcelona-Vilafranca-Tarragona).[2] L'enllaç i la construcció de l'estació són fruit de les obres destinades a unir diferents línies que posseïa TBF després de l'absorció de la companyia Companyia dels Ferrocarrils de Valls a Vilanova i Barcelona (VVB) que havia construït la Línia Barcelona-Vilanova-Valls i que havia obert el tram Calafell-Valls l'any 1883.[3]

Inicialment les dues línies de ferrocarril es creuaven una per sobre de l’altra mitjançant un pas elevat, situat molt a prop de la futura estació. L'estació es va construir en una zona aïllada, envoltada de camps i aiguamolls, a tres quilòmetres del nucli urbà de Sant Vicenç de Calders, poble situat dalt d'un puig, que aleshores era un municipi independent del Vendrell. Es va situar entre les vies, tres a la banda de muntanya i tres a la banda de mar. L'enllaç de les dues vies i la construcció de l’edifici de l'estació dels viatgers i dels serveis van ser encarregats a l’enginyer Eduard Maristany i Gibert. L’edifici de viatgers era d’una sola planta, amb diferents dependències. El vestíbul, el restaurant i la sala d’equipatges ocupaven gairebé tot l’espai. Des d’aquell moment i fins als anys vint, es van anar construint els habitatges de la Colònia Ferroviària de Sant Vicenç de Calders. En perduren sis pavellons i tres edificacions: les del cap d’estació, el del sobreestant i el del Block.[4]


El nombre de passatgers pujats l'any 2016 va ser de 672.000. D'aquests, 489.000 en serveis de rodalia i 183.000 en serveis regionals.[5]

Línia[modifica]

Serveis ferroviaris[modifica]

És capçalera de dues línies, una que es dirigeix cap a Barcelona per la costa, la R2 Sud i l'altra que també va cap a Barcelona per Vilafranca del Penedès, la R4. En el cas de la primera línia, actualment tots els trens tenen com a destinació l'Estació de França fins al 2011 per a obres a la zona de Sant Andreu Comtal.

Antigament l'estació s'anomenava Sant Vicenç de Calders - Coma-ruga - el Vendrell, però a causa de la implantació de la denominació Rodalia el 1993 es va optar per reduir-lo a Sant Vicenç de Calders, encara que es trobi al costat de Coma-ruga.

Procedència/Destinació < Línia > Procedència/Destinació
Rodalia de Barcelona
terminal Calafell Estació de França ¹
terminal El Vendrell Terrassa
Manresa
terminal obres Calafell Sant Andreu Comtal
Granollers Centre
Rodalia del Camp de Tarragona
Port Aventura Torredembarra El Vendrell L'Arboç
Serveis regionals de Rodalies de Catalunya
La Plana - Picamoixons
Lleida Pirineus
Roda de Mar terminal3
Calafell
Vilanova i la Geltrú
Barcelona-Sants²
Barcelona-Estació de França
Lleida Pirineus Torredembarra Calafell
Vilanova i la Geltrú
Barcelona-Sants²
Reus
Móra la Nova
Flix
Riba-roja d'Ebre
Tortosa
Vinaròs
València-Nord
Vilanova i la Geltrú
Barcelona-Sants
Port Aventura
Casp
Saragossa-Delicias
Madrid-Chamartín
Barcelona-Sants
  1. L'actual recorregut de la R2 és provisional fins al 2011 fruit de les obres a Sant Andreu Comtal, per veure quins són els canvis que hi ha hagut vegeu R2 i R10.
  2. MD: Alguns regionals no paren a Vilanova i la Geltrú, sent la següent o anterior Barcelona-Sants
  3. MD: Només per als trens amb procedència o destinació La Plana - Picamoixons o Valls.

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. DDAA. Territori i ferrocarrils: la prolongació de la línia de Blanes a Lloret. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 1994. ISBN 8472832651. 
  2. «Conegueu la línia R4». Rodalies de Catalunya. Generalitat de Catalunya. Arxivat de l'original el 24 de març 2010. [Consulta: 4 agost 2010].
  3. Alcaide González, Rafael. «El ferrocarril como elemento estructurador de la morfología urbana: El caso de Barcelona 1848-1900». Scripta Nova Vol. IX, núm. 194 (65). Universitat de Barcelona, 01-08-2005. [Consulta: 23 juliol 2010].
  4. mnactec. «Colònia ferroviària de Sant Vicenç de Calders», 04-09-2019. Arxivat de l'original el 2023-06-17. [Consulta: 14 juny 2023].
  5. «Anuari estadístic DPTOP 2016. Transport per ferrocarril». Departament de Territori i Sostenibilitat. Arxivat de l'original el 2018-05-04. [Consulta: 9 setembre 2018].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estació de Sant Vicenç de Calders