L'incoronazione di Poppea

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de composicióLa coronació de Popea

Manuscrit de la partitura original
Títol originalL'incoronazione di Poppea
Forma musicalòpera Modifica el valor a Wikidata
CompositorClaudio Monteverdi
LlibretistaGiovanni Francesco Busenello
Llengua del terme, de l'obra o del nomItalià
Basat enAnnales de Tàcit
Gènereopera seria
Partstres
CatalogacióStattkus-Verzeichnis (en) Tradueix SV 308 Modifica el valor a Wikidata
Format perPur ti miro, pur ti godo Modifica el valor a Wikidata
Personatges
Estrena
Estrena1642
EscenariTeatro Santi Giovanni i Paolo de Venècia,
Estrena als Països Catalans
Estrena al Liceu3 de febrer de 2009 (estrena a Catalunya)
Musicbrainz: 74f6b309-7c6a-4c42-b2a0-7c3e9d8d65b4 IMSLP: L'Incoronazione_di_Poppea,_SV_308_(Monteverdi,_Claudio) Modifica el valor a Wikidata

L'incoronazione di Poppea és una òpera seriosa en tres actes composta per Claudio Monteverdi sobre un llibret en italià de Giovanni Francesco Busenello, basat en fets històrics descrits en els Annals de Tàcit. Va ser estrenada el 1642 al Teatro Santi Giovanni i Paolo de Venècia.

És la primera òpera on els protagonistes són personatges històrics, molt més humanitzats que els mitològics habituals en les òperes anteriors, fet que li permeté un tractament aprofundit de la individualitat psicològica de cadascun dels personatges, amb un resultat molt més commovedor que el de la resta d'obres que s'havien pogut veure al teatre fins aquell moment.

Sinopsi[modifica]

L'heroïna és Sabina Popea, segona esposa de l'emperador romà Neró. Aquesta és l'última òpera de Monteverdi, on demostra la seva maduresa com a compositor. Drama més amoral que no pas immoral, celebra la victòria de la passió i de l'ambició, i presenta una varietat i complexitat molt grans tant en la psicologia dels personatges com en els recursos musicals, però sense defugir la ironia i el sarcasme, en un conjunt que integra tràgic i còmic, sentiments i afectes, crueltat i sensualitat.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: L'incoronazione di Poppea