La Ciudad Encantada

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Exemple d'erosió diferencial en la Ciudad Encantada de Conca

La Ciutat Encantada és un paratge natural espanyol de formacions rocoses calcàries formades durant milers d'anys. Es localitza prop de Valdecabras, al terme municipal de Conca (Castella - la Manxa), en una àmplia zona de pinedes de la part meridional de la muntanya de Conca i a una altitud de 1.500 metres. Està situada en una finca privada a la qual es pot accedir previ pagament.

Va esser declarada Lloc Natural d'Interès Nacional l'11 de juny de 1929. L'acció de l'aigua, el vent i el gel ha fet possible aquest fenomen càrstic. L'heterogeneïtat de les roques quant a la seva morfologia, la composició química i el grau de duresa és el que ha permès el desgast desigual de les mateixes pels elements atmosfèrics, donant com a resultat una mostra sorprenent d'art pintoresc provinent de la mateixa naturalesa. A les capritxoses i espectaculars formacions existents hi cal sumar els rasclers, les dolines i els embornals.

Comparteix aquestes característiques especialment amb el "Callejones de Las Majadas", que és un paratge situat al terme municipal de Las Majadas. Tots dos llocs formen part del Parc Natural de la Serralada de Conca, creat mitjançant la Llei de la Comunitat Autònoma de Castella-la Manxa 5/2007.[1]

L'Origen de les formacions[modifica | modifica el codi]

Formació rocosa a la Ciudad Encantada
Vista del parc

Les formacions rocoses de la Ciutat Encantada són formacions de modelatge càrstic, l'origen es remunta al període Cretaci, fa aproximadament 960 milions d'anys. Al Cretaci, l'Oceà de Tetis cobria gran part del que actualment és la península Ibèrica i la zona que avui conforma la Ciutat Encantada formava part del fons. Era una zona d'aigües tranquil·les on va existir una important deposició de sals, principalment carbonat càlcic, provinents dels esquelets dels animals de la zona i de la porció dissolta en l'aigua.

Al final del Cretaci, l'orogènia alpina va originar l'elevació del terreny, passant a formar part de la terra emergida part de la superfície que abans era fons marí. Els bancs de carbonat càlcic convertits en pedra calcària varen quedar exposats als agents atmosfèrics, com la pluja, els canvis de temperatura, i als agents biològics, com l'acció dels diferents éssers vius, que a poc a poc varen anar erosionant la roca. La roca calcària és molt permeable i permet la infiltració de l'aigua de la pluja. L'aigua, juntament amb l'acció de l'anhídrid carbònic (CO2), dissol la roca calcària augmentant encara més la seva porositat i formant galeries en el seu interior, donant com a resultat les formacions de carst.

La Ciutat Encantada és un carst molt avançat on gran part de la roca ha estat dissolta, la major part de les galeries s'han derruït en caure el sostre de les coves i queden només en peu els blocs de les zones de pedra més resistents que adquireixen, per l'erosió, formes capritxoses.

La Zona visitable[modifica | modifica el codi]

Formacions rocoses al parc

Hi ha un recorregut senyalitzat, d'uns 3 quilòmetres de longitud, de dificultat mínima, que es realitza en aproximadament una hora i mitja, per visitar les diverses roques i formacions a les quals s'han donat noms d'animals i d'objectes com el penyal alt (símbol de la Ciutat Encantada), que es troba just a l'entrada del recorregut i va esser el lloc on el líder hispà Viriat va ser incinerat.

La resta de figures de l'itinerari són els vaixells, el gos, la cara d'home, el vell, el tobogan, el pont romà, el mar de pedra, la lluita elefant-cocodril, el convent, els fongs, el teatre, la tortuga, els óssos i els amants de Terol.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Http://smascintra.jccm.es/inap/archivos/ serrania_enp_dec.pdf Llei 5/2007 de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Ciudad Encantada Modifica l'enllaç a Wikidata

Coord.: 40° 12′ 23″ N, 2° 00′ 24″ O / 40.20639°N,2.00667°O / 40.20639; -2.00667