La Costa de les Monges

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
La Costa de les Monges
Imatge
Dades
TipusCarrer Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióX
Característiques
Estil arquitectònicRomànic
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPeralada (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. de les Monges. Peralada (Alt Empordà)
Map
 42° 19′ N, 3° 01′ E / 42.31°N,3.01°E / 42.31; 3.01
IPA
IdentificadorIPAC: 19980

La Costa de les Monges és un carrer del municipi de Peralada (Alt Empordà), inclòs en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Aquest carrer costerut, que enllaça per baix el carrer de l'Hospital i per la part de dalt el carrer de la Rodona, destaca perquè és travessat pel portal d'entrada de l'antic castell de Toló. Aquesta porta conserva l'arc de mig punt fet amb dovelles de pedra calcària, ben tallades. Damunt la porta hi ha un fragment d'aparell en espiga. També es mantenen al seu lloc les pollegueres.[1] És un dels dos portals conservats del primer recinte de les muralles de Peralada.

A la part de dalt de tot, el carrer també és travessat per un passadís en forma d'arc que comunica el convent de Sant Bartomeu.

Història[modifica]

Portal de l'antiga muralla a la Costa de les Monges
Passadís de comunicació del convent de Sant Bartomeu de Bell-lloc

En el seu relat sobre la vila vescomtal de Peralada, l'historiador Miquel Golobardes i Vila va escriure als anys 50 del segle XX un paràgraf on parla de l'antic castell i de l'església de Sant Domènec, el monument medieval més notable de la població:

« De l'església [de Sant Domènec] se'n conserva un fragment de mur amb l’opus spicatum, i un arcosoli amb un escut i una làpida funerària que porta la data de 1225; i del castell, a la Costa de les Monges, part dels murs construïts amb carreus grans i ben treballats, una obertura d'arc de mig punt i altres elements que s'insinuen confosos entremig de les noves construccions i l'arrebossat. L'any 1390 foren cedits per Felip de Rocabertí, senyor de Peralada, els edificis i els terrenys de l'antic castell a la comunitat de monges canonesses agustines de Sant Bartomeu de Bell-lloc, que encara els conserven.[1] »

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «La Costa de les Monges». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 25 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

  • «Costa de les Monges». Pobles de Catalunya: Guia del patrimoni històric i artístic dels municipis catalans.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Costa de les Monges