La Ramajería

Plantilla:Infotaula geografia políticaLa Ramajería
Imatge

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 41° 04′ 21″ N, 6° 39′ 57″ O / 41.0725°N,6.6658°O / 41.0725; -6.6658
EstatEspanya
Comunitat autònomaCastella i Lleó
Provínciaprovíncia de Salamanca Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població3.641 Habitancum (en) Tradueix (2010) Modifica el valor a Wikidata

La Ramajería és una subcomarca de la comarca de Vitigudino, a la província de Salamanca (Castella i Lleó). Els seus límits no es corresponen amb una divisió administrativa, sinó amb una denominació històric-tradicional i etnogràfica. Ocupa una superfície de 741,28 km².[1]

La comarca comprèn 23 municipis: Almendra, Ahigal de Villarino, Barceo, Barruecopardo, Brincones, Cabeza del Caballo, Cerezal de Peñahorcada, El Manzano, El Milano, Encinasola de los Comendadores, Guadramiro, Iruelos, La Peña, La Vídola, La Zarza de Pumareda, Puertas, Saldeana, Sanchón de la Ribera, Trabanca, Valderrodrigo, Valsalabroso, Villar de Samaniego i Villasbuenas. Dintre de la comarca, els municipis de Barruecopardo, Cabeza del Caballo, Cerezal de Peñahorcada, La Peña, Saldeana i La Zarza de Pumareda formen part del Parc Natural d'Arribes del Duero.

Etimologia[modifica]

Segons el professor Antonio Llorente Maldonado, la denominació de Ramajería que sosté Fernando de Gotta és la més adequada. Ramajero és el bestiar boví de la zona de Vitigudino que en les èpoques de falta de pastures ha de recórrer a les branques dels roures per a poder sobreviure. És bestiar que es manté de vegades a força de brancatge o "ramón", d'aquí "ramajero", i per extensió "ramajero" hauria passat a significar, habitant d'aquesta comarca. Després sorgiria el macrotoponímic: Ramajería, com a terra dels ramajeros.

Referències[modifica]

  1. «Guía de buenas prácticas para la observación del paisaje agrario como espacio patrimonial en el oeste peninsular» (en castellà). Arxivat de l'original el 2016-03-03. [Consulta: 17 gener 2015]. «La comarca de Vitigudino, a la que pertenece Brincones, cuenta con las subcomarcas de Las Arribes, El Abadengo, la Ramajería y Vitigudino (página 14)»

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La Ramajería