La reina d'Àfrica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: La Reina d'Àfrica)
Infotaula de pel·lículaLa reina d'Àfrica
The African Queen Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióJohn Huston Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióSam Spiegel i John and James Woolf Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióWilfred Shingleton Modifica el valor a Wikidata
GuióJohn Huston, James Agee, Peter Viertel i Cecil Scott Forester Modifica el valor a Wikidata
MúsicaAllan Gray Modifica el valor a Wikidata
FotografiaJack Cardiff Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeRalph Kemplen Modifica el valor a Wikidata
ProductoraHorizon Pictures Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorUnited Artists i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica i Regne Unit Modifica el valor a Wikidata
Estrena1951 Modifica el valor a Wikidata
Durada105 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalanglès Modifica el valor a Wikidata
Versió en catalàSí 
RodatgeRepública Democràtica del Congo i Turquia Modifica el valor a Wikidata
Coloren color i en blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Basat enLa reina d'Àfrica Modifica el valor a Wikidata
Gèneredrama, comèdia romàntica i pel·lícula basada en una novel·la Modifica el valor a Wikidata
Temadistinció Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióÀfrica Modifica el valor a Wikidata
Època d'ambientacióPrimera Guerra Mundial Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

Lloc webafrican-queen-movie.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0043265 Filmaffinity: 914686 Allocine: 6473 Rottentomatoes: m/the_african_queen_1951 Letterboxd: the-african-queen Mojo: africanqueen Allmovie: v1159 TCM: 24323 Metacritic: movie/the-african-queen TV.com: movies/the-african-queen AFI: 50007 TMDB.org: 488 Modifica el valor a Wikidata

La reina d'Àfrica (títol original en anglès: The African Queen) és una pel·lícula dirigida per John Huston l'any 1951. El guió va ser adaptat a partir de la novel·la homònima de C.S. Forester, de 1935. S'ha doblat al català.[1]

Va rebre quatre nominacions a l'Oscar (actor, actriu, director i guió), dels quals en va guanyar un Humphrey Bogart al millor actor.

Argument[modifica]

Durant la Primera Guerra Mundial, un capità de vaixell amb tendència a la beguda i una missionera estirada descendeixen un riu en una ruïnosa embarcació, a través de la selva, fugint de les tropes alemanyes. Ambdós són completament diferents, però hauran d'ajudar-se mútuament per salvar les seves vides.[2]

Producció[modifica]

Els censors de la producció van posar objeccions a uns quants aspectes del guió original, que incloïa els dos personatges cohabitant sense la formalitat del matrimoni. Es van fer alguns canvis abans que la pel·lícula s'hagués completat.[3] La pel·lícula va ser parcialment finançada per John Woolf i James Woolf de Romulus Films, una companyia britànica, que va quedar tan complagut amb els resultats que va dur John Huston a dirigir la seva següent obra, Moulin Rouge (1952).

Les escenes que Bogart i Hepburn són a l'aigua es van filmar al Isleworth Studios, Middlesex, Anglaterra, per problemes de salut. Gairebé totes les altres escenes es van filmar a Àfrica central, provocant dificultats considerables pel repartiment i tripulació, però el resultat va ser un èxit de crítica i comercial.

La majoria de l'acció té lloc dalt d'un vaixell – de nom Reina d'Africà – i les escenes a bord del vaixell es van filmar utilitzant un gran bot amb un model a sobre. Parts del vaixell es podien treure del plató per fer espai per la càmera de Technicolor. Això resultava perillós: en una ocasió quan la caldera del vaixell - una pesada còpia de coure – gairebé cau a sobre de la Hepburn. El petit vaixell de vapor utilitzat a la pel·lícula per servir de model al Reina d'Àfrica va ser construït el 1912, a Lytham St Annes, Anglaterra, per a servei a l'Àfrica, i és ara la Reina d'Àfrica, un bot d'exhibició a Cayo Largo a Florida, EUA.

La pel·lícula també presenta un canoner alemany, l'Emperadriu Lluïsa, que és basat en l'antic vaixell de la Primera Guerra Mundial MV Liemba (conegut fins al 1924 com el Graf von Götzen ), que es va enfonsar el 1916 durant la batalla del Llac Tanganyika, però va ser posteriorment reflotat pels britànics i continua operant com a transbordador de passatgers fins a l'actualitat.

Estrena[modifica]

La reina d'Àfrica es va estrenar el 23 de desembre de 1951 a Los Angeles, per a competir pels Oscars de 1951, i el 20 de febrer de 1952 al Teatre Capitol a Nova York.

Repartiment[modifica]

Premis i nominacions[modifica]

Premis[4][modifica]

Nominacions[modifica]

Referències[modifica]

  1. «La reina d'Àfrica». Goita què fan, ara!. [Consulta: 27 febrer 2023].
  2. Sánchez Noriega, José Luis; Gubern, Román. Historia del cine: teoría y géneros cinematográficos, fotografı́a y televisión. Nueva edición. Madrid: Alianza, 2006. ISBN 978-84-206-7691-3. 
  3. «Cinema i Televisió censurat a la Universitat de Virginia online». Arxivat de l'original el 2011-10-03. [Consulta: 27 febrer 2010].
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «The 24th Academy Awards» (en anglès). Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. [Consulta: 10 desembre 2023].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: La reina d'Àfrica