La Unión y el Fénix

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLa Unión y el Fénix

Estàtua a Santa Cruz de Tenerife.
Dades
TipusSocietat anònima
Camp de treballAsseguradora
Història
Creació1879
Data de dissolució o abolició1998
Activitat
ÀmbitEspanya Espanya
Produeixassegurança Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu 

La Unión y el Fénix va ser una companyia d'assegurances espanyola, fundada en 1879 per la fusió de les asseguradores "La Unión" (1856) i "El Fénix Español" (1864).[1] Va donar nom a l'Edifici de La Unión y El Fénix Español.

A més de per la seva labor asseguradora, la companyia va destacar per amortitzar el seu patrimoni mitjançant l'adquisició i reforma d'immobles.[2] La gran majoria dels seus edificis van ser coronats amb una figura arquitectònica, en la qual apareix Ganímedes sobre una au fènix, i que avui és considerada bé d'interès cultural en algunes ciutats. Aquesta imatge va ser també el distintiu de l'empresa.

El Banc Espanyol de Crèdit (Banesto) va prendre el control de l'entitat des de 1988 fins a desembre de 1993, quan ambdues empreses van ser intervingudes.[3] Un mes després fou absorbida per la multinacional francesa AGF, que la reanomenà com a AGF-Unión Fénix. La seva desaparició definitiva es va produir en 1998, quan Allianz va comprar AGF i va fusionar totes les seves filials a Espanya sota la marca alemanya.[4]

Referències[modifica]

  1. «La Unión y el Fénix Español» (en (castellà)). Alexmadrid.es.
  2. «La Unión y el Fénix: Paseo de Gracia» (en (castellà)). Passeig de Gràcia.
  3. «AGF considera "positiva" la intervención de La Unión y El Fénix» (en (castellà)). El País, 31-12-1993.
  4. «El grupo Allianz se constituye en tercer asegurador nacional con la fusión de sus filiales en España» (en (castellà)). El País, 14-05-1998.

Vegeu també[modifica]