La festa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaLa festa
The party
Fitxa
DireccióBlake Edwards
Protagonistes
Peter Sellers
Claudine Longet
Marge Champion
Peter Falk
Fay McKenzie
Gavin MacLeod
ProduccióBlake Edwards
GuióBlake Edwards
Frank Waldman
Tom Waldman
MúsicaDon Black
Henry Mancini
FotografiaLucien Ballard
MuntatgeRalph E. Winters
ProductoraMirisch Company, United Artists
DistribuïdorUnited Artists
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica
Estrena1968
Durada99 minuts.
Idioma originalAnglès
Versió en catalàSí 
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
GènereComèdia
Lloc de la narracióLos Angeles Modifica el valor a Wikidata

Lloc webmgm.com… Modifica el valor a Wikidata
IMDB: tt0063415 Filmaffinity: 738898 Allocine: 5052 Rottentomatoes: m/1015967-party Letterboxd: the-party Allmovie: v37327 TCM: 17702 TV.com: movies/the-party AFI: 18757 TMDB.org: 10794 Modifica el valor a Wikidata

La festa (The Party, en anglès; títol alternatiu: Festa de Hollywood[cal citació]) és una comèdia del 1968 escrita per Blake Edwards. Els principals actors són Peter Sellers i Claudine Longet. La pel·lícula continua sent popular per a molts fans de Sellers que el consideren un dels seus papers més còmics, tenint en compte que una part de la pel·lícula fou improvisada en el moment de gravar-la.[1]

Argument[modifica]

Un actor indi, anomenat Hrundi V. Bakshi, és reclutat per un estudi hollywoodià per interpretar un soldat indígena en un remake de Gunga Din (1938). En el moment del rodatge, aquest home molt maldestre destrueix uns decorats molt costosos de la pel·lícula. El productor, molt enfadat amb el comediant de segona fila, demana que s'anoti el seu nom en una llista negra. Degut a un error quid pro quo de l'estudi, Hrundi es troba convidat a la festa anual de l'estudi, a Hollywood. Durant la festa, el comediant acumula les pífies però no és l'únic. Els despropòsits i la rauxa de la festa van incrementant-se a poc a poc fins al final.

Aquesta comèdia americana és una paròdia de La notte (1961) de Michelangelo Antonioni en la qual el realitzador reprèn l'estètica de la pel·lícula geomètrica i "freda", així com l'avorriment que pot sobrevenir de les alegries artificials.

La pel·lícula reb molta inspiració del cinema de Jacques Tati; Bakshi arriba a la festa en un Morgan de tres rodes similar al vehicle de Monsieur Hulot a Les vacances del Sr. Hulot. La història en general recorda la seqüència al restaurant Royal Garden de Playtime; i la interactió còmica amb objectes inanimats és comú a les cintes de Tati, especialment Mon oncle.[1][2][3] A més, Blake Edwards reprèn un dels principis clau de Tati: cada actor, figurant o principal, és una font de gags, observa i és observat; cadascun dels personatges és espectador i actor. Aquest efecte és obtingut gràcies a la "transparència" de la decoració. L'actor principal no és llavors més que un fil conductor.

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Urban Cinefile PARTY, THE: DVD». Arxivat de l'original el 2009-02-02. [Consulta: 10 desembre 2008].
  2. The Party
  3. «The Party (DVD) | The A.V. Club». Arxivat de l'original el 2008-12-02. [Consulta: 11 agost 2010].