La nit americana

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: La nuit américaine)
Infotaula de pel·lículaLa nit americana
La Nuit américaine Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióFrançois Truffaut Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióMarcel Berbert i François Truffaut Modifica el valor a Wikidata
GuióFrançois Truffaut, Suzanne Schiffman i Jean-Louis Richard Modifica el valor a Wikidata
MúsicaGeorges Delerue Modifica el valor a Wikidata
FotografiaPierre-William Glenn Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeMartine Barraqué Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorColumbia Pictures i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenFrança i Itàlia Modifica el valor a Wikidata
Estrena15 maig 1973 Modifica el valor a Wikidata
Durada115 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalfrancès
anglès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gèneredrama i tragicomèdia Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióNiça Modifica el valor a Wikidata
Premis i nominacions
Nominacions
Premis

IMDB: tt0070460 Filmaffinity: 113826 Allocine: 3709 Rottentomatoes: m/day_for_night Letterboxd: day-for-night Allmovie: v65185 TCM: 72411 TV.com: movies/day-for-night TMDB.org: 1675 Modifica el valor a Wikidata

La nit americana[1] (títol original en francès: La Nuit américaine) és una pel·lícula francesa de 1973 dirigida per François Truffaut i protagonitzada pel mateix Truffaut, juntament amb Jacqueline Bisset i Jean-Pierre Léaud en els papers principals.

El tema de la pel·lícula està dedicat precisament a la direcció d'una pel·lícula, al treball dels actors i de l'equip tècnic, al cinema en general.

Argument[modifica]

Al llarg de les sis setmanes que dura el rodatge del melodrama Je vous présente Pamela, filmat a un estudi de cinema de la ciutat de Niça, Truffaut recrea el procés col·lectiu d'elaboració d'una pel·lícula: les situacions reals de la vida dels actors i de l'equip tècnic, la relació entre el director i el seu equip, els seus conflictes personals, situacions d'estrès i enveja, etc. Malgrat les diferències de l'equip professional, tots ells comparteixen no obstant una passió: el seu interès comú per la pel·lícula, per la qual estan disposats a sacrificar-se.

Entre els protagonistes de la pel·lícula destaquen Alexandre (Jean-Pierre Aumont), una estrella en hores baixes; Séverine (Valentina Cortese), que ha deixat enrere els seus dies com a aclamada diva; Alphonse (Jean-Pierre Léaud), un jove galan i atractiu; i Julie Baker (Jacqueline Bisset), una jove actriu britànica que es recupera d'una crisi nerviosa que ha tingut com a origen la controvèrsia generada arran de la seva unió matrimonial amb el seu doctor, molt més gran que ella.

Entrellaçats dins el guió, apareixen diversos episodis protagonitzats pels membres de l'equip tècnic i el director Ferrand (Truffaut), que combaten per entregar a temps la pel·lícula mentre, allunyada de les càmeres, la vida dels actors pateix uns alts i baixos que no deixen inalterada la progressió del rodatge.[2]

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

El títol de la pel·lícula es deu a una tècnica de filmació per la qual, mitjançant uns filtres especials adjuntats a l'objectiu de la càmera, s'aconsegueix crear un efecte de nit malgrat que l'escena sigui en realitat rodada durant el dia i amb llum natural. Aquesta tècnica és anomenada en anglès Day-for-Night (o bé Nit americana).

Premis i nominacions[modifica]

La pel·lícula va ser estrenada el 1973 al Festival de Canes, sense entrar en competició.[3]

El 1974 la pel·lícula va guanyar el premi BAFTA a la millor pel·lícula i l'Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa. Així mateix, Valentina Cortese i Truffaut van ser nominats a l'Oscar a la millor actriu secundària i a l'Oscar a la millor direcció, respectivament. Truffaut també va ser nominat, juntament amb Jean-Louis Richard i Suzanne Schiffman, per l'Oscar al millor guió original.[4]

La pel·lícula és considerada com una de les millors obres de François Truffaut. Per exemple, és una de les dues pel·lícules que apareixen a la revista anglesa Time, juntament amb Les Quatre Cents Coups, ambdues catalogades com a de les millors 100 pel·lícules del segle.[5]

Repartiment[modifica]

Referències[modifica]

  1. Títol en català, al web Ésadir[Enllaç no actiu]
  2. Sánchez Noriega, José Luis; Gubern, Román. Historia del cine: teoría y géneros cinematográficos, fotografı́a y televisión. Nueva edición. Madrid: Alianza, 2006. ISBN 978-84-206-7691-3. 
  3. «Festival de Cannes: Day for Night». festival-cannes.com. [Consulta: 18 abril 2009].
  4. «The 47th Academy Awards» (en anglès). Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques. [Consulta: 20 desembre 2023].
  5. «All-Time 100 Movies». Time [Consulta: 1r maig 2010]. Arxivat 2007-03-14 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2007-03-14. [Consulta: 22 maig 2010].