Lambert de Saragossa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLambert de Saragossa

Talla a l'església de S. Pablo (Saragossa)
Nom original(es) Lamberto Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Saragossa (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortDecapitació Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBasílica de Santa Engracia (Saragossa) 
Activitat
Ocupacióagricultor Modifica el valor a Wikidata
màrtir
CelebracióEsglésia catòlica, Església Ortodoxa
CanonitzacióAntiga
Festivitat19 de juny
IconografiaPagès, amb el cap tallat a les mans
Patró dePagesos (a Saragossa)

Lambert de Saragossa (mort a Saragossa, s. VIII?) va ésser un màrtir decapitat per la seva fe cristiana, venerat com a sant per l'Església catòlica. Habitualment s'ha pensat que havia mort màrtir durant les persecucions de Dioclecià al començament del segle iv, però el fet que el seu nom sigui d'origen germànic i no sigui esmentat per Aureli Climent Prudenci, Eugeni de Toledo ni a les Acta de martyribus Caesaraugustanis fa pensar que el seu martiri fos posterior, probablement durant la dominació musulmana (segles VIII-XI).

Llegenda[modifica]

Talla a San Juan el Real de Calatayud
Façana de Santa Engracia (Saragossa) on hi ha les relíquies del sant

El breviari saragossà recull des del segle xv els detalls de la llegenda tradicional. Segona ella, Lambert era pagès i servent d'un amo infidel que el va obligar a abjurar del cristianisme. En negar-s'hi, Lambert fou decapitat pel seu amo; llavors tingué lloc el prodigi que el sant va prendre el cap, ja tallat, amb les mans i va començar a caminar seguint els seus bous, fins a arribar a lloc on hi havia sebollits els cossos dels Màrtirs de Saragossa, on es deixà caure i fou enterrat.

Veneració[modifica]

El fet d'ésser enterrat amb els màrtirs del segle IV va fer que s'acabés assimilant la seva vida i martiri a la mateixa època. El fet que el papa electe Adrià VI passés en 1522 per Saragossa va revifar el culte a Lambert. Adrià VI era d'Utrecht, ciutat que té com a patró Sant Lambert de Lieja, també màrtir al segle vii, per la qual cosa visità la cripta i el sepulcre de Lambert de Saragossa, fent-hi missa i portant a Roma algunes relíquies.

Com que era pagès, els camperols de Saragossa li retien culte com a patró, constituint una confraria dedicada al sant i fent processons el dia de la seva festa, al juny.

Bibliografia[modifica]

  • Risco, M. España Sagrada. Madrid, 1775. Vol. XXX, p. 295-300.
  • Zaragoza, L. de. Disertación histórico-crítico-apologética sobre la vida y martirio de San Lamberto, mártir cesaraugustano. Pamplona, post 1775.