Land Art

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Spiral Jetty (moll en espiral) de Robert Smithson a Utah.
Full moon cercle (cercle de lluna plenal) de Richard Long a Norfolk.

L' art de la terra és un moviment artístic que sorgí de finals dels anys 60 i principis dels 70 en el que el paisatge i l'obra es troben inextricablement relacionats. Es refereix també a un art creat en la naturalesa, utilitzant materials naturals com pedres, fulles o terra.[1] Robert Smithson l'anomenà Earthworks (treballs de la Terra).

Les escultures no es situen en el paisatge, sinó que el paisatge és el mitjà de la seva creació. Sovint les obres es troben en espais oberts, lluny de la civilització i són susceptibles de sofrir canvis i l'erossió pròpies de les condicions naturals. Molts dels primers treballs creats als deserts de Nevada, Nou Mèxic, Utah o Arizona eren projectes efímers dels que només en resten documents, com ara enregistraments de vídeo, de cinema o fotografies.[2]

Finalitats[modifica | modifica el codi]

La seva finalitat és produir emocions plàstiques en l’espectador que s’enfronta a un paisatge determinant. El principi fonamental de Land Art és alterar, amb un sentit artístic, el paisatge, per produir el màxim d’efectes i sensacions a l’observador. Es pretén reflectir la relació entre l’home i la terra, el medi ambient i el món, expressant al mateix temps el dolor, degut al deteriorament ambiental del clima que existeix avui en dia. El més important és la interacció de l’home- artista amb el medi ambient.

L’artista de Land Art utilitza com a matèria primera per a les seves obres, la terra i el medi ambient. El suport i el material és el propi paisatge existent, tant urbà com rural, com muntanyes i deserts. La seva principal tècnica és la instal·lació en el paisatge on els seus treballs arriben a interaccionar en el medi ambient de forma més directa, modificant una fracció del paisatge. Els artistes de Land Art corregeixen la tipografia, caven rases, avencs i solcs; fan grans moviments de terra utilitzant excavadores; construint enormes rampes o embalant edificis (Christo) o roques; distribuint colorants a platges o deserts, pintant arbres o pedres... Alguns, com Richard Long, simplement caminen per marcar un camí, col·loquen pedres o fan espirals amb algues.

Per això, l’art intervé dins del paisatge, dins de la mateixa estructura d’aquest, modificant-lo. Ja sigui des d’una postura contrastant o mimètica, en la qual es realitza una operació extractiva o sumativa, construïda amb elements que es troben dins d'aquest mateix entorn (terra, aigua, llum, etc.) El paisatge és part fonamental de l’obra, el qual indica moltes vegades què fer. L’artista dialoga primer amb l’entorn i posteriorment gràcies a l’obra realitzada, l’entorn conservarà aquest diàleg. Així sorgeix la transformació que permet a aquesta experiència artística, recuperar valors ancestrals, comunicar idees, pensaments i sensacions.

Per aconseguir que l’home pugui apropiar-se del territori, modificant-lo segons la seva sensibilitat, és necessari que l’artista entengui el lloc en el qual va a treballar. Amb Land Art, l’home deixa la seva empremta a la naturalesa, estructurant un nou paisatge sota la seva sensibilitat i capacitat d’interpretació.

L’obra final és molt més efímera que la de l’art convencional. Per això, l’obra es fotografia o es recull en plans, esbossos o gravacions audiovisuals.

Artistes d'art de la terra[modifica | modifica el codi]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «La naturaleza según Nils Udo» (en castellà). El Cultural, 24/01/2001. [Consulta: 5/1/2014].
  2. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.22. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 de desembre de 2014]. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • VV. AA., Arte del siglo XX, 1998, Taschen. ISBN 3-8228-6805-1
  • Ramírez Domínguez, J.A., «Las tendencias artísticas desde 1945», en Historia del Arte, Anaya, 1986. ISBN 84-207-1408-9
  • Kastner, Jeffrey. Land Art y Arte Medioambiental, 2005, Phaidon Press. ISBN 978-0-7148-9829-2
  • Tiberghien, Gilles A., Land Art, Carré, Paris, 2012 nou
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Land Art Modifica l'enllaç a Wikidata