Lateralitat

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La lateralitat és la preferència que mostren la majoria dels éssers humans d'una banda del seu propi cos. Un exemple en seria el fet de ser dretà o esquerrà. També pot ser aplicat als animals i a les plantes. En psicologia, la lateralitat és també la capacitat de les persones d'ubicar-se en l'espai identificant i diferenciant el costat dret del costat esquerre.

Lateralitat humana[modifica | modifica el codi]

Un 90% dels éssers humans són destres.[1] En català la paraula "sinistre-a" (del llatí sinistra, a l'esquerra) a més de significar "mà esquerra", s'empra també amb significats pejoratius i negatius (doncs descriu allò que és malintencionat o infeliç, o bé tot aquell dany que pogués ser indemnitzat per una companyia d'assegurances). En francès la paraula gauche significa també maldestre o indiscret. En anglès la paraula left (esquerra) procedeix de l'anglosaxó lyft, que significa inútil o feble.

Lateralitat forçada[modifica | modifica el codi]

Quan una persona és forçada a usar la mà contrària a la qual usa de manera natural es parla de lateralitat forçada (en el cas dels no dretans, "esquerrans contrariats").

Ambidextres i lateralitat creuada[modifica | modifica el codi]

Es denomina ambidextre (o ambidestre) a aquella persona que escriu amb ambdues mans o que utilitza ambdós costats del cos amb la mateixa habilitat.[2]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Castree, Noel. Nature (en anglès). Routledge, 2005, p. 69. ISBN 0415339057. 
  2. Oldfield, R.C. (1971). "The assessment and analysis of handedness: The Edinburgh inventory." Neuropsychologia 9: 97-113.