Laurie Metcalf

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLaurie Metcalf

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Lauren Elizabeth Metcalf Modifica el valor a Wikidata
16 juny 1955 Modifica el valor a Wikidata (68 anys)
Carbondale (Illinois) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Estatal d'Illinois
Edwardsville High School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactriu de televisió, actriu de veu, actriu de teatre, actriu de cinema, actriu Modifica el valor a Wikidata
Activitat1978 Modifica el valor a Wikidata –
Membre de
ProfessorsJean Scharfenberg Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeJeff Perry (1983–1992)
Matt Roth (1993–2014) Modifica el valor a Wikidata
FillsZoe Perry
 ( Jeff Perry) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0582418 Allocine: 4011 Rottentomatoes: celebrity/laurie_metcalf Allmovie: p48695 TCM: 130517 TV.com: people/laurie-metcalf IBDB: 52898 TMDB.org: 12133
Musicbrainz: 200c9f85-cd1c-45ae-b4b2-68da20268b41 Discogs: 3287229 Modifica el valor a Wikidata

Lauren Elizabeth Metcalf, més coneguda com a Laurie Metcalf (Carbondale, Illinois, 16 de juny de 1955), és una actriu estatunidenca. És coneguda per interpretar els papers de Jackie Harris a la sèrie Roseanne, Mary Cooper a The Big Bang Theory, la Sra. Davis a la sèrie de pel·lícules d'animació Toy Story i Debbie Salt a Scream 2. Guardonada amb tres premis Emmy, ha estat nominada a dos Globus d'Or, un premi Tony i a premis del Sindicat d'Actors.

Biografia[modifica]

Primers anys[modifica]

Era la més gran de tres germans i es va criar a Edwardsville (Illinois). El seu pare era el director de pressupost de la Southern Illinois University Edwardsville i la seva mare era bibliotecària. La seva tieta-àvia va guanyar un premi Pulitzer.

Carrera[modifica]

Metcalf va estudiar a la Universitat Estatal d'Illinois i va obtenir l'any 1977 el batxillerat en arts en teatre. Van ser companys seus de teatre, entre d'altres, John Malkovich, Glenne Headley, Joan Allen i Gary Sinise. Metcalf va començar la seva carrera professional a Steppenwolf, on va adoptar el malnom de "pantalons bojos". L'any 1981 va ser contractada com a intèrpret a Saturday Night Live, però només va aparèixer en un episodi abans que terminés abruptament la temporada a causa de la vaga d'un escriptor.

L'any 1983, Metcalf va anar a Nova York per participar en una producció de Steppenwolf, Balm in Gilead, per la qual va rebre un premi Obie l'any 1984 a la Millor Actriu. Metcalf va rebre molts elogis per la interpretació de Darlene, específicament per un monòleg de vint minuts durant el segon acte. Es va traslladar a viure a Manhattan i va començar a treballar en cinema i teatre. Va treballar en una obra de David Mamet, November.

Fins a finals de juny de 2009, Metcalf va protagonitzar al costat de French Stewart l'obra de Justin Tanner, Voice lessons, a Hollywood abans de començar els assajos per fer de Kate Jerome en la reposició de Broadway de l'obra semiautobiogràfica de Neil Simon, Brighton Beach Memoirs i Destino Broadway, dirigida per David Cromer. Metcalf va treballar en dues obres més el maig de 2010 a Broadway i el maig de 2011 a Hollywood.

Televisió i cinema[modifica]

Metcalf ha interpretat molts papers que van des d'interpretacions petites fins a papers molt grans, entre d'altres: Desperately Seeking Susan, Making Mr. Right, Miles from Home, Afers Interns, Stars and Bars, Oncle Buck, Artie Lange's Beer League, A Dangerous Woman... A JFK, va interpretar un paper dramàtic d'investigadora cap i també va interpretar el paper de mare assassina de Billy Loomis a la pel·lícula de terror Scream 2.

Ha aparegut a diverses sèries de televisió, a més d'haver estat membre del repartiment d'un sol episodi de Saturday Night Live. És coneguda com a Jackie, germana de la protagonista de la sèrie d'èxit Roseanne. Gràcies a aquesta actuació va guanyar tres premis Emmy consecutius. Roseanne es va fer entre els anys 1988 i 1997, i Laurie va aparèixer com a Jackie durant tota la sèrie.

També va interpretar un paper a la sèrie Desperate Housewives, pel qual va rebre un premi Emmy i una nominació al premi Satèl·lit i va actuar amb el seu exmarit Jeff Perry en un episodi de Grey's Anatomy.

Actualment té un paper recurrent com a estrella convidada interpretant la mare de Sheldon Cooper, Mary, a The Big Bang Theory, on treballa amb alguns companys de la sèrie Roseanne, com ara Johnny Galecki i Sara Gilbert.

Vida personal[modifica]

L'any 1983, Metcalf es va casar amb el cofundador de Steppenwolf, Jeff Perry. Van tenir una filla, Zoe, l'any 1984 i es van divorciar el 1992.

Uns anys més tard, Laurie es va enamorar de Matt Roth, qui va interpretar el paper del seu nuvi Fisher en uns quants episodis de Roseanne. L'any 1993 van tenir un fill, Will, i es van casar al cap de poc temps. Han treballat plegats en diverses ocasions: en el thriller de 1994, Sola en la penumbra, i el drama de 1998, Chicago Cab. Metcalf i Roth també van aparèixer en el mateix episodi de Desperate Housewives. L'any 2005 van tenir una altra filla, Mae.

Al setembre de 2011, Matt va presentar documents en què al·legava diferències irreconciliables i es van separar.

Filmografia[modifica]

Cinema[modifica]

Any Títol Paper Notes
1978 A Wedding Maid No surt als crèdits
1985 Buscant la Susan desesperadament (Desperately Seeking Susan) Leslie Glass
1987 Fabricant l'home perfecte (Making Mr. Right) Sandy
1988 Candy Mountain Alice
Stars and Bars Melissa
The Appointments of Dennis Jennings Emma Curtmetratge
Miles from Home Ballarina exòtica
1989 Uncle Buck Marcie Dahlgren-Frost
1990 Internal Affairs Amy Wallace
Pacific Heights Stephanie MacDonald
1991 JFK Susie Cox
1992 Mistress Rachel Landisman
1993 Una dona perillosa (A Dangerous Woman) Anita Bell
1994 The Secret Life of Houses Ann
Blink Candice
1995 Leaving Las Vegas Landlady
Toy Story Mrs. Davis Veu
1996 Dear God Rebecca Frazen
1997 U Turn Bus Station Clerk
Chicago Cab Female Ad Exec
Scream 2 Debbie Loomis/Debbie Salt
1998 Bulworth Mimi
1999 Runaway Bride Betty Trout No surt als crèdits
Toy Story 2 Mrs. Davis Veu
2000 Timecode Dava Adair Escenes eliminades
2002 El planeta del tresor (Treasure Planet) Sarah Hawkins Veu
2005 Dick i Jane: Lladres de riure (Fun with Dick and Jane) Phyllis No surt als crèdits
2006 Steel City Marianne Karn
Artie Lange's Beer League Mare d'Artie
2007 Meet the Robinsons Lucille Krunklehorn-Robinson Veu
Georgia Rule Paula Richards
2008 Stop-Loss Mrs. Colson
Persepolis Mare del jove Veu
2010 Toy Story 3 Mrs. Davis Veu
2011 Hop Mrs. Bunny Veu
2017 Lady Bird Marion McPherson

Premis i nominacions[modifica]

Premis
Nominacions
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Laurie Metcalf