League of Legends

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
League of Legends
League of legends logo
Desenvolupador: Riot Games, GOA, Tencent Inc.
Publicador: Riot Games
PRC Tencent Holdings Ltd.
Director: Tom "Zileas" Cadwell
Shawn "Babagahnoosh" Carnes
Darrera versió: 4.15.14_08_22_13_33
Inici de comercialització: 27 d'octubre del 2009
Gèneres: Action RTS, RPG, RTS, Multiplayer Online Battle Arena
Modes: Multijugador en línia
Qualificació: ESRB: T
Plataformes: Microsoft Windows
Mac OS X (beta)[1]
Format: Descarrega, DVD
Dispositius d'entrada: Teclat i ratolí

League of Legends (sovint abreujat com LoL, i de vegades com LofL) és un joc d'estratègia en temps real de vídeo d'acció desenvolupat i publicat per Riot Games per a Microsoft Windows, inspirat pel Defense of the Ancients (Dota) del mapa del Warcraft III: The Frozen Tron. Va ser anunciat per primera vegada el 7 d'octubre de 2008, i està disponible des del 27 d'octubre de 2009. El joc estava en una beta tancada del 10 d'abril de 2009, al 22 d'octubre de 2009.[2] A continuació, es va fer la beta oberta fins a l'alliberament, en fana es un pàket amb l'aatrox i una palesh palotes

Joc[modifica | modifica el codi]

General[modifica | modifica el codi]

Els jugadors es formen en dos equips, la mida dels equips varia entre 1 i 5 campions en cada equip. Actualment existeixen 12 campions, en l'última actualització es va incorporar el campió Vel'Koz. Cada equip comença en els costats oposats d'un mapa en una zona coneguda com la "base", prop del que s'anomena un "Nexe". El partit és guanyat quan sigui Nexe de l'equip contrari es destrueix o l'equip contrari decideix rendir-se, però per a això han de passar com a mínim 20 minuts de partida. Per destruir un Nexe, cada equip ha de treballar a través d'una sèrie de torretes anomenades "Torres". Torretes sovint es col·loquen al llarg d'un camí per a cada base es coneix com "Lane". En el camí, cada jugador guanya nivells de matar els campions de l'equip contrari i "súbdits" (PNJ petites que constantment es generen i l'atac de l'altre equip) i derrotar els monstres neutrals (alguns dels quals els aficionats concessió coneguda com a crestes de la mort). Matar els enemics permet campions per comprar "articles" d'or en partits per millorar les seves estadístiques. En League of Legends, cada jugador comença en el nivell 1 en el començament del partit i es pot obtenir el màxim de nivell 18 amb el seu campió, campió d'anivellament de quatre diferents habilitats específiques.

Es va desenvolupar una versió beta del joc per a Mac OS X, que es va cancel·lar en setembre de 2011, per no poder arribar als estàndards de qualitat de la versió per windows.[1]

Modes de joc i matchmaking[modifica | modifica el codi]

League of Legendses un joc basat en sessió. Matchmaking es basa en la mitjana d'un Elo ocult que es representa mitjançant un sistema de lligues on obtens punts si guanyes partides o en perds en cas contrari (la quantitats de punts obtinguts va en funció de l'Elo ocult).

Actualment el joc es pot jugar en quatre modes diferents: tutorial, la pràctica normal i classificats.

 • Tutorial és el mode de joc en què es dirigeixen nou jugador de la primera vegada que iniciï el joc. Es tracta d'una sessió privada del joc en línia on els jugadors se'ls ensenya els controls bàsics i els objectius del joc.
 • Custom mode permet als jugadors crear manualment sessions personalitzades joc que altres jugadors es troben en una llista de partit i unir-se. Els jugadors poden afegir campions controlats per l'ordinador (brossa), establir una contrasenya, i establir el nombre màxim de jugadors en els jocs personalitzats.
 • Co-op vs AI és un mode on els jugadors s'emparellen ja sigui sol o com a part d'un grup contra un equip de robots. En l'actualitat, aquest mode només està disponible al mapa 5v5, d'aparellaments. Els jugadors poden escollir entre principiant o dificultat intermèdia.
 • En el joc normal , els jugadors cua a l'automàtica de matx-making servei ja sigui sol (sola) o com a part d'un grup. El servidor crea automàticament un joc i els intents d'omplir amb jugadors d'una manera que ambdues parts tenen una probabilitat del 50% per guanyar. Els jugadors són avaluats en un amagat Elo sobre la base dels resultats del mode normal dels partits que participen, i el servidor d'aplicacions que la qualificació per al futur de matx-making. Només la victòria compta quan el jugador es mostra en públic en el mode normal, les pèrdues i Elo no es mostren.
 • El mode Ranked es va posar a disposició dels jugadors de nivell 20 i superior en la primera temporada va començar oficialment el 13 de juliol de 2010, però va ser canviat més endavant a ser disponibles per als jugadors de nivell 30 (els jugadors poden fer cua per a Ranked si són més de nivell 20, però només si estan en un equip organitzat). Tot i que aquesta manera juga molt com el mode Normal, hi ha dues diferències principals. En primer lloc, el joc utilitza el mode prohibició en el qual cada equip pot prohibir tres campions del joc (de manera que aquest campions no poden ser usats pels jugadors) i els dos equips no poden jugar amb el mateix campió (de manera que si l'equip A pren Ezreal, l'equip B no pot prendre Ezreal) A més també pots veure les seleccions de campió enemigues abans que comenci el joc real (perquè un equip pot organitzar-se en funció dels enemics als que s'enfronten). En segon lloc, una classificació exclusiva, visible es calcula en funció del rendiment del jugador en partides igualades. El jugador es col·loca en l'escala d'acord a la seva qualificació, i els millors equips en l'escala de l'oportunitat de competir en el "$ 1.000.000 Final Mundial" al final de la temporada.
 • Aram és un mode per a jugadors de nivell 7 on només hi ha un camí i tens que anar destruint torretes fins que arribes al nucli que el tens que destruir per guanyar. Però hi ha uns altres jugadors que són els enemics que també intentarant destruir el nucli.

Modes de joc i mapes[modifica | modifica el codi]

Hi ha actualment dos modes de joc: Clàssic i Dominion. El mode de joc Clàssic es tracta d'una defensa de base on hi ha una batalla gradual cap al Nexe enemic amb l'ajuda de súbdits, a través de torretes i inhibidors. El mode Dominion és un joc de "captura i controla" on es duu a terme una batalla de jugadors sobre bases estratègiques del mapa. Capturant aquestes bases, i matant els enemics, es destruiran els nexes contraris en comptes de destruir-los directament.

Els mapes dins de League of Legends s'anomenen "Camps de Justícia".

Camps de la Justícia[modifica | modifica el codi]

El Congost de l'invocador[modifica | modifica el codi]

El Congost de l'invocador és el camp de justícia més utilitzat. El mapa va tenir una millora gràfica i una actualització tècnica al 23 de maig de 2012.

Tradició[modifica | modifica el codi]

El més vell i més venerat dels camps de justícia anomenat el congost de l'invocador. El congost és localitzat en un bosc remot entre Freljord, el riu Serpentina, i les Muntanyes de les Espines de Ferro. El congost de l'invocador és una de les ubicacions de Valoran on la concentració l'energia màgica és a més gran, fent-la una zona altament cotitzada per a poder realizar comportaments magics. Històricament, el bosc on es troba el congost, fou el lloc de diverses batalles durant les guerres de Runeterra. En temps moderns, aquest escenari de guerra és la prova definitiva per a qualsevol aspirant d'invocador. El congost és també l'escenari on alguns dels polítics de Valoran han pres les decisions més importants des del començament de la Lliga de Llegendes.

Funcionament del mapa[modifica | modifica el codi]

L'objectiu del congost del invocador és senzill : destruir el nexe enemic. Per tal d'aconseguir això, els diferents campions han d'escollir un de tres camins diferents (o carrils) per tal d'atacar el seu enemic als seus punts més dèbils. Ambdós equips tenen els seus carrils defensats per nombroses torretes; cada torreta té més força a mesura que s'apropa al seu propi nexe (sent així les primeres en ser destruïdes les més dèbils i les més fortes les que protegeixen el nexe) i per poder destruir una torreta en un mateix carril s'ha de destruir abans l'anterior a aquesta. Cooperar i treballar en equip és un requisit imprescindible per l'èxit, ja que és fàcil, si hom es troba sol, sigui emboscat per jugadors enemics. És un camp en el qual lluiten 5 campions de cada equip per a poder destruir el nexe enemic s'acostumen a seguir uns rols establerts, però no obligatoris. Els rols són els següents: ADC (Attack Damage Carry) es caracteritza per fer atacs a distància de dany físic (Attack Damage),al seu carril és l'encarregat de matar els súbdits i a les batalles d'equips és l'encarregat de fer el màxim dany possible. És acompanyat d'un ajudant, anomenat Support el qual s'encarrega de que l'ADC pugui fer la seva tasca, acostuma a posar guardians de visió i és l'encarregat de que tot l'equip funcioni correctament. Ambdós van al carril més avall possible anomenat Bot. Després, al carril del mig, hi va el bruixot de l'equip (MID). Té una funció similar a la del ADC però aquest acostuma a ser un campió el qual fa dany màgic i aquest actua sol al seu carril. Després al carril superior (TOP), on freqüentment hi va un tanc, la seva funció acostuma a ser absorbir el màxim dany possible i així protegir a l'equip (especialment al ADC i al MID).Per últim una de les funcions més difícils és la del Jungler, aquest no va a cap carril sinó que actua per la "jungla" que és la zona de monstres neutrals que queda coberta per la boira de guerra. Allà hi podem trobar els llops, els fantasmes i d'altres criatures més útils com el gòlem, el llangardaix, que donen avantatges de color blau i vermell respectivament, el drac, que dóna 190 de or a cadascun dels integrants de l'equip i el baró nàxor, el més poderós però el que dóna més recompensa, ja que dóna 300 a cada un dels membres de l'equip i un avantatge en dany i regeneracions, tot i que per a poder matar a aquests dos últims normalment es necessita a tot l'equip. La funció del jungler és ajudar mitjançant emboscades als carrils de l'equip obtenint així morts enemigues relativament fàcils. Els junglers poden ser tan campions tancs com campions assassins.

Característiques[modifica | modifica el codi]

 • 19000 unitats de distància de l'obelisc de nexe fins a l'altre obelisc de nexe (Medit amb el "ultimate" de Caitlyn).
 • Tres carrils per arribar a la base enemiga.
 • Un bosc poblat per monstres neutres de diferent duresa, el més dur el qual proporciona avantatges individuals i/o pel vostre equip sencer.
 • Potents torretes que defensen àrees claus en el mapa. Les quals hauràs d'afrontar a més dels vostres enemics si ets vols fer amb la victòria.
 • Un riu en territori neutre que divideix el mapa en dues meitats, permetent per viatge ràpid entre els carrils.
 • Dues bases a cantonades oposades del mapa, on hi ha una botiga, el nexe, dues torretes centrals per defensar el nexe, i inhibidors coberts amb una torreta cadascú.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 «League of Legends cerrará su cliente para Mac OS X» (en castellà). Guznu, revista de videojuegos, setembre de 2011. [Consulta: 25/3/2012].
 2. League of Legends Community

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: League of Legends Modifica l'enllaç a Wikidata