Leitmotiv

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Un leitmotiv (de l'alemany "motiu conductor")[1] és una figura artística que, unida a un contingut determinat, es repeteix durant una obra d'art. Té el seu origen a la música, més concretament a l'òpera, però ha estat ampliat a molts altres camps, tant artístics com socials o econòmics (entre ells el màrqueting).

Depenent de la disciplina (música, pintura, arquitectura o literatura) s'introdueixen i es desenvolupen diferents motius. Així, colors, composicions, símbols, persones, melodies, frases, etc., poden usar-se com a leitmotiv. En aquest cas, dins l'obra s'identifiquen plenament amb el contingut representat i només s'utilitzen en relació aquest contingut.

Origen[modifica | modifica el codi]

El mot prové etimològicament de l'alemany leiten (guiar) i Motiv (motiu) i per tant significa literalment "guia el tema". S'utilitzà per primera vegada el 1871 a l'índex de les obres de Carl Maria von Weber, elaborat per Friedrich Wilhelm Jähn.

Música[modifica | modifica el codi]

En música, el leitmotiv és una figura musical popularitzada per Hector Berlioz que la va anomenar idée fixe i que Richard Wagner va elevar a sistema en les seves òperes. És un tema musical no gaire llarg (normalment una melodia curta o ritme) que representa a un personatge, cosa, sentiment o circumstància abstracta que es dóna cada vegada que se'l vulgui evocar, i que, normalment, està dotat d'una gran capaciat de transformació i adequació.

Literatura[modifica | modifica el codi]

En literatura, el leitmotiv és una recurs que consisteix en una idea que es repeteix diverses vegades durant una novel·la o un altre tipus de narració i a la qual es dóna un significat especial. Hi poden haver molts leitmotivs diferents en el mateix escrit.

Publicitat i màrqueing[modifica | modifica el codi]

En publicitat, actualment s'utilitzen leitmotivs més que mai. Solen ser melodies breus o senzilles imatges, que no s'han de confondre amb la imatge empresarial. Probablement el cas més famós arreu del món és el de la cadena de menjar ràpid McDonald's, que incorpora en els seus anuncis televisius una curta melodia i una veu que diu i'm loving it (m'encantarà en anglès). A l'Estat Espanyol també s'ha fet famosa una altra frase amb melodia que diu más bueno que el pan (més bo que el pa en castellà) i que promociona una coneguda marca de paté.

Altres leitmotivs són utilitzats en empreses com ara Intel, Herbal Essences o Danone.

Referències[modifica | modifica el codi]