Leonid Hurwicz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeonid Hurwicz

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement21 agost 1917 Modifica el valor a Wikidata
Moscou (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 juny 2008 Modifica el valor a Wikidata (90 anys)
Minneapolis (Minnesota) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortInsuficiència renal Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióLondon School of Economics
Universitat de Chicago
Universitat Harvard
Facultat de Dret i Administració de la Universitat de Varsòvia
Universitat de Varsòvia Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballEconomia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, economista, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Chicago
Universitat de Minnesota
Institut de Tecnologia d'Illinois Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralClifford Hildreth, Stanley Reiter, Daniel McFadden, Leigh Tesfatsion (en) Tradueix, Myrna Wooders, Tatsuyoshi Saijo (en) Tradueix, M. M. Rao (en) Tradueix, Richard B. McHugh (en) Tradueix, James P. Quirk, James Clark Moore (en) Tradueix, Paruchuri R. Krishnaiah (en) Tradueix, Shomu Banerjee (en) Tradueix, Xavier Calsamiglia (en) Tradueix, Meir Barnea (en) Tradueix, Paulina Beato (en) Tradueix, Mongi Boughzala (en) Tradueix, Perry L. Brown (en) Tradueix, Antonio Camacho (en) Tradueix, James D. Campbell (en) Tradueix, Paul W. Eaton (en) Tradueix, Mohamed Ali El-Hodiri (en) Tradueix, Gerald J. Eskin (en) Tradueix, Fernando Vega Redondo, Chadwick J. Haberstroh (en) Tradueix, Austin Hoggatt (en) Tradueix, Lu Hong (en) Tradueix, Takanobu Ikeda (en) Tradueix, Neelam Jain (en) Tradueix, Hideo Kanemitsu (en) Tradueix, Donald Katzner (en) Tradueix, Roswitha King (en) Tradueix, Koichi Koyama (en) Tradueix, Soren Q. Lemche (en) Tradueix, Shuhe Li (en) Tradueix, Antonio Manresa (en) Tradueix, Preston J. Miller (en) Tradueix, Shinsuke Nakamura (en) Tradueix, Jose Oliu Creus (en) Tradueix, Harry H. Postner (en) Tradueix, Rubin Saposnik (en) Tradueix, Guoqiang Tian (en) Tradueix, Jose Trujillo (en) Tradueix, David Wettstein (en) Tradueix i Owen Sauerlender (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Find a Grave: 27850669 Modifica el valor a Wikidata

Leonid Hurwicz (Moscou, 1917 - Minneapolis, 2008) fou un economista estatunidenc d'origen polonès guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel l'any 2007.

Biografia[modifica]

Va néixer el 21 d'agost de 1917 a la ciutat de Moscou en una família polonesa de religió jueva refugiats en aquest país a causa de la Primera Guerra Mundial. Després del seu naixement la seva família retornà a Varsòvia, on va estudiar dret a la Universitat de Varsòvia. Llicenciat el 1938, va ampliar els seus estudis a la London School of Economics, i després va viure a Suïssa, Portugal i finalment als Estats Units d'Amèrica, on s'instal·là a la ciutat de Minneapolis (Minnesota). Morí el 24 de juny de 2008 a la ciutat on residia a causa d'una fallida renal.

Recerca econòmica[modifica]

Coneixedor de diversos camps de l'economia, entre ells l'economia del Benestar, el disseny de mecanismes, les institucions i l'economia pública i matemàtica, ha desenvolupat una investigació entorn de l'anàlisi de sistemes i tècniques de l'organització econòmica i l'aplicació de metes sobre la base de la teoria de jocs.

L'any 1989 fou nomenat doctor honoris causa a la Facultat d'Econòmiques de la Universitat Autònoma de Barcelona,[1] on va introduir a més el concepte de compatibilitat d'incentius, que al·ludeix a un procés en el qual tots els participants surten beneficiats quan revelen de forma honesta les informacions privades que se li sol·liciten.

Pels seus estudis sobre el mecanisme òptim per a arribar al mateix temps objectius diferents, com el benestar social i els guanys privats, fou guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques l'any 2007 juntament amb els economistes Eric Maskin i Roger Myerson, els quals van desenvolupar les seves teories en diversos camps de l'economia i de les Ciències Polítiques en l'àmbit de la política social.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leonid Hurwicz

Referències[modifica]