Leopold I de Bèlgica

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLeopold I de Bèlgica

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(de) Leopold Georg Christian Friedrich von Sachsen-Coburg-Saalfeld Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 desembre 1790 Modifica el valor a Wikidata
Coburg (Saxe-Coburg-Saalfeld) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 desembre 1865 Modifica el valor a Wikidata (74 anys)
Laken (Bèlgica) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCripta Reial de Laeken Modifica el valor a Wikidata
Rei dels belgues
21 juliol 1831 – 10 desembre 1865
← cap valor – Leopold II de Bèlgica → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióLuteranisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar, aristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
LleialtatImperi Rus, ducat de Saxònia-Coburg i Gotha, Bèlgica, Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda i Saxe-Coburg-Saalfeld (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Branca militarExèrcit belga i Exèrcit britànic Modifica el valor a Wikidata
Rang militarMariscal de Camp
tinent general Modifica el valor a Wikidata
ConflicteGuerres Napoleòniques Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrince of Saxe-Coburg-Saalfeld (en) Tradueix
Duke in Saxony (en) Tradueix
Duc de Saxònia Modifica el valor a Wikidata
DinastiaSaxònia-Coburg i Gotha
CònjugeCarlota del Regne Unit
Carolina Bauer
Lluïsa d'Orleans
ParellaArcadie Claret Modifica el valor a Wikidata
FillsLluís Felip
Leopold II de Bèlgica
Felip de Bèlgica
Carlota de Bèlgica
ParesFrancesc Frederic de Saxònia-Coburg Saalfeld
Augusta de Reuss
GermansVictòria de Saxònia-Coburg Saalfeld, Anna Feodorovna (Princess Juliane of Saxe-Coburg and Gotha) (en) Tradueix, Antoinette de Saxe-Cobourg-Saalfeld, Sophie von Mensdorff, Ernest I de Saxònia-Coburg Gotha i Ferran de de Saxònia-Coburg Gotha Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata


Musicbrainz: 19fcb1d7-0647-42a0-b7f3-68ceae38cf50 IMSLP: Category:Leopold_I,_King_of_Belgium Goodreads character: 120161 Find a Grave: 5357 Modifica el valor a Wikidata

Leopold I (Coburg, 1798 - Brussel·les, 1865) fou un príncep saxó que es convertí en el primer rei dels belgues (1831 - 1865) per voluntat del Parlament sobirà de Bèlgica.

Origen[modifica]

Fill del duc Francesc Frederic de Saxònia-Coburg Saalfeld i de la princesa Augusta de Reuss era net del duc Ernest Frederic de Saxònia-Coburg Saafeld i de la princesa Sofia de Brunsvic-Wolffenbüttel per via paterna, mentre que via materna ho era del comte de Reuss Enric XXIV i de la comtessa Carolina Ernestina zu Erbach-Schönberg.

Família[modifica]

El príncep es casà en primeres núpcies amb la princesa Carlota del Regne Unit, filla del rei Jordi IV del Regne Unit i de la princesa Carolina de Brunsvic-Wolfenbüttel. La parella no tingué descendència.

El príncep tornà a contraure matrimoni, aquesta vegada ho feu amb Carolina Bauer. Aquest matrimoni morganàtic fou d'escassa durada, ja que l'artista retornà al món de la interpretació provocant la ruptura del matrimoni.

El príncep tornà a casar-se, aquesta vegada amb la princesa Lluïsa d'Orleans filla del rei Lluís Felip I de França i de la princesa Maria Amèlia de Borbó-Dues Sicílies, que era filla del rei Ferran I de les Dues Sicílies i de l'arxiduquessa Maria Cristina d'Àustria. La parella s'instal·là a Brussel·les i tingueren quatre fills:

L'any 1830 se li oferí la Corona del nou estat grec independitzat de l'imperi Otomà després de la Guerra d'independència de Grècia, però desanimat per Ioannis Kapodístrias i insatisfet amb la frontera Aspropotamos-Zitouni que va substituir la línia Arta-Volos, es va negar. Les desavinences provocaren la no acceptació per part del príncep saxó. Finalment, després de la revolució belga acceptà el tron belga,[1] ja que les potències si que li mostraren el seu acord absolut en aquest cas concret.

El rei també tingué dos fills amb la seva amant, Arcadia Claret creada baronessa von Eppinghoven. Els fills foren el baró Jordi von Eppinghoven (1849 - 1904) i el baró Artur von Eppinghoven (1852-1940).

Regnat[modifica]

Amb l'obertura de la línia de tren entre Brussel·les i Mechelen el 5 de maig de 1835, un dels desitjos del monarca es convertí en realitat: fer de Bèlgica el primer país d'Europa continental a tenir línia de tren en funcionament.

El 1840 arreglà el casament del seu nebot el príncep Albert de Saxònia-Coburg Gotha amb una altra seva neboda la princesa i després reina Victòria I del Regne Unit.

Leopold intentà, sense èxit, introduir a Bèlgica part de la protecció social existent ja al Regne Unit malgrat que no tingué èxit en el tràmit parlamentari. Aquesta legislació feia referència a la protecció de les dones i la mainada en les activitats industrials.

Respecte a l'onada de revolucions que afectaren Europa l'any 1848, i que derrocaren al seu sogre el rei Lluís Felip I de França, Bèlgica mantingué una posició de neutralitat, posició que es pogué mantenir gràcies als contactes diplomàtics que el mateix monarca mantingué amb les cancelleries europees.

El constant temor a una annexió francesa feu que el monarca s'acostés a Prússia a la qual intentà emmirallar-se.

Referències[modifica]