Llebre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lepus)
«Lepus» redirigeix aquí. Vegeu-ne altres significats a «Lepus (desambiguació)».
Infotaula d'ésser viuLlebre
Lepus Modifica el valor a Wikidata

llebre de les neus Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font dehare meat (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Període
Miocè – recent
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreLagomorpha
FamíliaLeporidae
GènereLepus Modifica el valor a Wikidata
Linnaeus, 1758
Tipus taxonòmicL. timidus

Les llebres (Lepus) són un gènere d'animals de l'ordre dels lagomorfs i dins la família dels lepòrids. Conté unes 30 espècies i tenen una distribució gairebé cosmopolita.

La característica morfològica distintiva de les llebres (que les diferencia a ull nu dels conills) és la presència d'unes orelles grosses amb la punta negra, a banda d'un cos més llarg i comprimit lateralment.

Els hàbits de vida dels lepòrids inclouen el fet d'ésser animals vegetarians i més aviat nocturns. No fan llodrigueres o caus sota terra, sinó que les cries neixen en nius superficials entre l'herba i ja molt desenvolupades, amb pèl i amb els ulls oberts al contrari que els conills.

La cria de la llebre rep diversos noms en català com ara llebretó, llebretí o llebrau i, quan és jove, se l'anomena farnaca. El xiscle que emeten, així com el de la rata i el porc, s'anomena güell en català.[1]

Pel que fa a l'espècie més àmpliament distribuïda als Països Catalans, és comuna la llebre europea (Lepus europaeus), tot i que actualment en regressió.[cal citació]

Classificació[modifica]

En la cultura popular[modifica]

En les representacions catòliques de l'edat mitjana, la llebre encarnava el mal per la seva fertilitat.[2] Les tres llebres són un motiu iconogràfic.

Referències[modifica]

  1. «güell». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. «Interpretació dels capitells romànics». Romànic Obert. Arxivat de l'original el 11 de gener 2014. [Consulta: 11 gener 2014].

Enllaços externs[modifica]