Leucadendron argenteum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 00:13, 3 juny 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Infotaula d'ésser viuLeucadendron argenteum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Vulnerable
UICN30350 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreProteales
FamíliaProteaceae
GènereLeucadendron
EspècieLeucadendron argenteum Modifica el valor a Wikidata
R.Br., 1810
Nomenclatura
BasiònimProtea argentea Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

Arbre argentat, Witte boom (Arbre blanc) o Silwer boom (Arbre de plata) són els noms comuns que rep aquesta planta endèmica de Sud-àfrica i que pertany a la família de les Proteaceae i al gènere Leucadendron. La visió d'aquests gegant platejats a la muntanya és una visió meravellosa i un tresor de la natura. Les seves fulles al reflectir la llum creen un efecte lumínic de color plata. L'efecte es magnifica perquè creixen en masses denses als vessants de Kirstenbosch i són exclusius de la península del Cap al Parc Nacional de la Muntanya de la Taula. Però aquesta espècie està en perill d'extingir-se en estat silvestre en els propers 50 anys si no ens hi ocupem de les poblacions silvestres restants.[4]

Descripció morfològica

Leucadendron argenteum és un arbre dret, ben proporcionat, tot ornamental, d'uns 7 a 10 m d'alçada, amb un tronc robust i gruixut, d'escorça grisa. Les branques verticals es cobreixen amb grans fulles lanceolades, de fins a 150 x 20 mm, aquest hàbitat se solapa entre si, ocultant les branques gruixudes. Les fulles són d'aspecte gris-plata, cobertes a la superfície amb pèls diminuts, suaus de color platejat i amb serrells amb pèls llargs blancs. La lluentor platejada característica de l'espècie és a causa dels pèls. La intensitat de la brillantor varia amb el temps. Són plantes de clima calent i sec, i per tant els pèls també fa una funció de protecció envers la transpiració de les fulles en arrepenjar-se sobre la superfície i cobrir-la. En les èpoques humides, els pèls ja no són tan brillants, ja que adopten una postura més erecte per a deixar circular l'aire.

Ecologia i distribució

Leucadendron argenteum passa als vessants frescals, de l'est i del sud en els sòls argilosos de granit, a partir de 100-150 m sobre el nivell del mar, i els arbres brillen en els vessants per sobre de Kirstenbosch. Hi ha vuit poblacions, repartides en un rang d'11 quilòmetres amb alguns valors atípics a Somerset West, Paarl i Stellenbosch. Només les poblacions de Rhodes Memorial i Tafelberg creixen en sòls d'esquist. A causa del seu cultiu extens per tal de ser utilitzat per a la llenya, hi ha una forta possibilitat que les poblacions atípiques de la Península no siguin naturals sinó que es van plantar en els anys 1700 i 1800 i s'han naturalitzat.

Reproducció

Com tots els Leucadendrons, és dioica, és a dir, les flors masculines i femenines són produïdes en plantes separades. Les flors estan disposades en caps densos a les puntes de les branques. Les fulles que envolten els caps de les flors es coneixen com fulles involucrals les quals no canvien de color mentre l'arbre està en flor. Els arbres masculins són més cridaners, les seves flors són més prolífiques, més vistoses, les seves fulles són d'un brillant més argentat i les flors són caps grocs lluents i rodons. En els arbres femenins sembla que costa més trobar-ne les flors, ja que les fulles involucrals amaguen les flors i no són tan brillants. A més les flors semblen que es troben més amunt i costa arribar-hi des de baix. L'època de floració és del Setembre a l'Octubre.

Referències

  1. Gardner, M. & Knees, S. 2013. Leucadendron argenteum. A: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. <www.iucnredlist.org>. Descarregat el 10 de març de 2015.
  2. «Leucadendron argenteum a EOL» (en anglès). [Consulta: 10 març 2015].
  3. «Leucadendron argenteum a The Plant List» (en anglès). [Consulta: 10 març 2015].
  4. http://www.iucnredlist.org/details/30350/0

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Leucadendron argenteum
Podeu veure l'entrada corresponent a aquest tàxon, clade o naturalista dins el projecte Wikispecies.