Lexicografia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lexicògraf)

La lexicografia és la matèria de la lingüística aplicada que s'ocupa de la confecció de diccionaris i altres repertoris lèxics. Està relacionada amb la codificació de l'ús, especialment en termes de vocabulari, en llibres de referència.[1] La lexicografia està relacionada amb l'activitat pròpia de la lexicologia, de descriure alguns o tots els mots d'una o de més d'una llengua, especialment des del punt de vista del significat. Al costat de l'activitat pràctica de la producció de diccionaris (lexicografia pràctica) hi ha una activitat científica sobre els diccionaris i tot el que els envolta feta des del punt de vista lingüístic (lexicografia teòrica o metalexicografia).[2]

Àmbits d'estudi[modifica]

Els àmbits d'estudi de la lexicografia són diversos i es poden relacionar amb la planificació, la gestió i la producció de diccionaris. Entre els principals àmbits d'estudi de la lexicografia destaquen:

  • Els tipus de diccionaris i les tipologies de repertoris[3]
  • L'adaptació dels productes lèxics a les necessitats dels usuaris de diccionaris[4]
  • Les funcions lexicogràfiques[4]
  • Les estructures lexicogràfiques[5]

Organització institucional[modifica]

Organitzacions lexicogràfiques[modifica]

Lexicògrafs catalans[modifica]

Projectes lexicogràfics[modifica]

Publicacions periòdiques[modifica]

Activitats científiques[modifica]

Repertoris lexicogràfics[modifica]

Metacercadors[modifica]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lexicografia
  1. Gelpí, Cristina. La lexicografia. Barcelona: Santillana, 2000, p. 1-23. 
  2. Rafel, Joaquim. La lexicografia. Barcelona. Barcelona: Editorial UOC, 2005, p. 61-80. 
  3. Fuertes-Olivera, Pedro; Tarp, Sven. Theory and Practice of Specialised Online Dictioanaries. Lexicography versus Terminography (en anglès). Berlín/Boston: Wlater the Gruyter, 2014, p. 44-77. 
  4. 4,0 4,1 Nielsen, Sandro. Function and User-related Definitions in Online Dictionaries (en anglès). Ivanovo: Ivanovo State University, 2011, p. 197-219. 
  5. Wiegand, Herbst «Component Parts and Structures of General Monolingual Dictionaries: A Survey». Wörterbucher. Dictionaries. Diccionaries, 1989, pàg. 328-357.