Liang Shuming

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaLiang Shuming

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement18 octubre 1893 Modifica el valor a Wikidata
Pequín (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 juny 1988 Modifica el valor a Wikidata (94 anys)
Pequín (RP Xina) Modifica el valor a Wikidata
Sepulturatomb of Liang Shuming (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre del Consell Polític Nacional de la Xina

Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióConfucianisme Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballFilosofia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciófilòsof, polític, escriptor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Pequín Modifica el valor a Wikidata
PartitGuomindang Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
PareLiang Juchuan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Liang Shuming (abans 1937)

Liang Shuming (xinès: 梁漱溟; pinyin: Liáng Shùmíng) també conegut com a Liang Sou-ming fou un filòsof, pedagog, professor i reformista xinès, considerat “el darrer confucià”. Va néixer a Beijing el 18 d'octubre de 1893, va rebre el nom de Liang Huanding (梁焕鼎), i va morir a Beijing el 23 de juny de 1983 als 94 anys.

Biografia[modifica]

La seva família era originària de la província de Guangxi. Fou un dels fundadors del Moviment de la Reconstrucció Rural que pretenia ser una tercera via entre el Kuomintang i el Partit Comunista de la Xina que va ser una de les forces que va iniciar la resistència contra els japonesos. Més endavant, el 1941, va formar part de la Lliga Democràtica de la Xina que reunia diverses organitzacions democràtiques però amb la guerra civil, finalment, aquesta Lliga va ser marginada. Cai Yuanpei el va invitar a donar unes conferències al Departament de Filosofia de la Universitat de Pequín (1917). A més de ser un confucià convençut, va rebre influències d'Henri Bergson i del budisme yogatxara. Considerant que la civilització occidental estava abocada al fracàs, no era partidari de la introducció de les seves institucions a la Xina però, també pensava que calien reformes tot respectant la idiosincràsia xinesa i proposà una mena de socialisme respectant les normes confucianes i fomentant el cooperativisme agrari. També fou un crític del marxisme, especialment de la seva teoria de classes amb l'argument que això conduiria a un enfrontament entre membres d'una mateixa família cosa que no passaria si en comptes d'una societat en classes, el model fos el clan (on convivien pobres i rics). Tot i fracassar en l'intent de mediació entre nacionalistes i comunistes no va abandonar el seu país amb la fundació de la República Popular de la Xina i va ser membre de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès .[1] Malgrat ser criticat per Mao Zedong, Liang no es va retractar mai de les seves idees.

La UAB, en el seu Departament de Traducció i Interpretació ha impartit l'assignatura ”Pensament modern i contemporani de l'Àsia Oriental” (Liang Shuming, Gu Jiegang, Zhang Junmai, Ding Wenjiang, Wu Zhihui, Chen Duxiu, etc.). També la UOC, en el seu màster “Estudis de la Xina i el Japó: món contemporani” imparteix l'assignatura La contemporaneïtat filosòfica a la Xina i el Japó on s'analitzen obres, autors i corrents com Nishida Kitaro i l'Escola de Kyoto, Yan Fu, Liang Qichao, Liang Shuming, Zhang Dongsun o el socialisme al Japó contemporani i el marxisme a la Xina contemporània.

Obra[modifica]

Entre els seus escrits destaquen:

  • Dongxi wenhua jiqi zhexue("Cultures orientals i occidentals i els seus filòsofs") on desenvolupa la seva teoria de les tres cultures (1921)
  • ”La Substància de la cultura xinesa”

Referències[modifica]

  1. Barbara Barnouin i Yu Chaggen.Pàg. 261

Bibliografia[modifica]

  • Curriculum Studies in China: Intellectual Histories, Present Circumstances de William F. Pinar et. al.Publicat per Palgrave Macmillan. 2014.
  • Has Man a Future? —Dialogues with the Last Confucian (Edició bilingües). Conversacions entre Liang Shuming i el sinòleg nord-americà Guy S. Alitto el 1980. Publicat el 2010. ISBN 978-7-5135-0084-5
  • The Last Confucian: Liang Shu-ming and the Chinese Dilemma of Modernity de Guy S. Alitto (University of California Press. 2a. Edició 1986. ISBN 0520053184.ISBN 978-0520053182
  • Unique but Inclusive Individuality: A Dialogue with John Dewey and Liang Shuming Toward Educational Reform in Chinade Huajun Zhang Florida State University.
  • Peking University: Chinese Scholarship and Intellectuals, 1898-1937 de Xiaoqing Diana Lin, State University of New York, Pàgs. 55.56, 67, 73, 76, 79, 80-81, 83, 86, 157, 180 i 199.
  • Ten Years Of Turbulence, The Chinese Cultural Revolution de Barbara Barnouin i Yu Chaggen. Editorial Routledge, 2010.Pàg. 261

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Liang Shuming