Lied

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

El lied (pl. lieder, cançó, Lieder en alemany) és un tipus de composició breu en alemany per a veu i piano. Va florir durant el Romanticisme, en el segle XIX, i va projectar-se durant la segona meitat del XX.

Mozart i Beethoven van compondre els primers lieder, si bé van ser Schubert, Mendelssohn i Schumann els que van dur el gènere a les cotes més elevades de genialitat. També van compondre bells lieder Strauss i Hugo Wolf. La versió francesa del lied alemany serien les mélodies, en les quals van destacar Fauré, Debussy i Poulenc; l'espanyola són les cançons com les de Falla, Turina, Granados, Montsalvatge, Toldrà i Mompou. Els anglesos Benjamin Britten i Ralph Vaughan Williams també van compondre boniques cançons.

Història[modifica | modifica el codi]

El terme lied té una llarga història per als parlants alemanys que va des de les cançons de trobadors del segle XII a través de les cançons populars i els himnes d'església fins a les cançons de protesta del segle XX. Tanmateix, a Alemanya, l'època daurada de la cançó va ser durant el segle XIX. Els compositors alemanys i austríacs havien escrit peces per a veu i piano abans però va ser l'esplendor de la literatura alemanya durant el Classicisme i el Romanticisme que va inspirar els compositors a posar música a la poesia i van fer créixer, així, el gènere conegut com a Lied.

Els inicis d'aquesta tradició es troben en les cançons de Mozart i Beethoven però va ser Schubert qui va saber trobar un bon equilibri entre lletra i música, una nova integració de la música en el sentit de les paraules. Schubert va escriure unes 600 cançons, algunes en seqüències o cicles de cançons, que expliquen una història. A Catalunya i en lletra escrita en català, segueixen la tradició Mompou, Toldrà i d'altres.

El cos musical creat per la tradició del lied, com la del madrigal italià, tres segles abans, representa una de les produccions més belles de la sensibilitat humana.