Ligue du Midi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióLigue du Midi
Dades
Tipusassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació18 setembre 1870
FundadorAlphonse Esquiros Modifica el valor a Wikidata
Data de dissolució o abolició28 desembre 1870 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

La Ligue du Midi (Lliga del Sud) fou un comitè republicà posicionat a l'extrema esquerra que es va formar a Marsella el 18 de setembre de 1870 i que reagrupava els catorze departaments del sud de França i la vall del Roine, per tal de defensar la Tercera República. Acusada de separatisme, la Lliga es va dissoldre el 28 de desembre de 1870.

El nom va ser reprès amb motiu de les eleccions regionals franceses de 2010 per una formació política occitana d'extrema dreta presidida per Richard Roudier que aspirava a la presidència de Llenguadoc-Rosselló sota el vell lema "Maîtres chez nous" (Amos de casa nostra). Tanmateix, a les eleccions cantonals franceses de 2011 va preferir presentar-se dins del Bloc identitari – Moviment Social Europeu.

Aquesta formació es defineix com a patriòtica (europea, francesa i occitana, catalana, etc. tot alhora) i cristiana. Defensa les classes mitjanes, els petits productors i els treballadors font les grans multinacionals i es posiciona a l'extrema dreta política, al contrari de la Ligue du Midi original que era d'extrema esquerra. Lluita pels drets dels pagesos i del món rural. Lluita contra la deslocalització, pel consum responsable i de productors locals, així com per a un ensenyament "identitari" a les escoles i una policia regional. Està en contra de la immigració clandestina.

Bibliografia[modifica]

  • Jeanne Gaillard, Communes de province, Commune de Paris, 1870-1871, Paris, Flammarion, 1971, 183 p.
  • Sudhir Hazareesingh, "Republicanism, war, democracy: the Ligue du Midi in France’s war against Prussia, 1870-1871", French History, 17 (1), 2003, p. 48-78.

Enllaços externs[modifica]