Limnígraf de Xerta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Limnígraf de Xerta
Imatge
Dades
TipusEstació d'aforament Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXIX-XX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaXerta (Baix Ebre) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. Major, 1, façana de l'església parroquial de l'Assumpció. Xerta (Baix Ebre)
Map
 40° 55′ N, 0° 29′ E / 40.91°N,0.49°E / 40.91; 0.49
BCIL
IdentificadorIPAC: 38222

El limnígraf de Xerta és una escala de nivells feta de rajoles ceràmiques que registra els nivells de cada riuada de l'Ebre a Xerta des de l'any 1617. La riuada del 1787, coneguda com la "riuada grossa", és la que ha estat la de més magnitud fins ara.[1] Està situat a la façana de l'església parroquial de Xerta[1] i està protegit com a bé cultural d'interès local juntament amb altres senyals ubicades a façanes i interiors de diferents cases particulars de la població.

Història[modifica]

El 1787 el nivell de l'aigua va créixer 10 m per sobre del normal. La gent del poble va haver d'abandonar les cases i totes les pertinences. A causa de la riuada van morir 29 persones i van quedar enderrocades 110 cases. L'aigua va quedar parada a un mateix nivell durant alguns dies. En aquella tribulació, els xertolins van invocar sant Martí a l'ermita que hi ha al denominat pla de sant Martí perquè els alliberés d'aquella desgràcia i d'ençà, fou declarat patró de la vila, celebrant-se les festes majors en honor del Sant.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Limnígraf de Xerta». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 21 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Limnígraf de Xerta