Litologia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Estratigrafia del sud-est de Utah

La litologia és la part de la geologia que s'ocupa de l'estudi de l'estructura (interna i externa), les propietats i l'origen de les roques.[1] Les investiga i classifica segons la seva grandària de gra, la grandària de les partícules i les seves característiques físiques i químiques. La litologia d'una unitat de roca és la descripció de les seves característiques físiques visibles o una mostra del seu nucli o bé amb un microscopi de pocs augments, aquestes característiques poden ser el color, la textura, la mida del gra o la composició.[2][3][4] Pot haver-hi una detallada descripció d'aquestes característiques o bé un resum dels caràcters més evidents de la roca.[5] La litologia és la base per subdividir les seqüències de roques en unitats litostratigràfiques per a cartografia geològica i correlació entre les zones. En certes aplicacions, com la litologia d'investigació in situ es descriu amb una terminologia estàndard com l'europea Eurocode 7.

Roques[modifica]

Entenem per roca una massa de matèria mineral coherent, consolidada i compacta. Es pot classificar per la seva edat, la seva duresa o la seva gènesi (ígnies, sedimentàries i metamòrfiques).

Quan existeixen roques massives d'un sol tipus, o amb una estructura similar, la naturalesa de les roques pot condicionar el relleu. Els tipus de relleu per causes litològiques més significatius són: el relleu càrstic, el relleu sobre roques metamòrfiques i el relleu volcànic.

Vegeu també[modifica]

  • Petrologia, que tracta de l'estudi de les roques i la seva formació.

Referències[modifica]

  1. «Litologia». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Lithology». Earthquake Glossary. US Geological Survey. [Consulta: 29 octubre 2010].
  3. Bates, R. J., and Jackson, J. A.. Dictionary of Geological Terms. 3a ed.. American Geological Institute, 1984, p. 299. ISBN 0-385-18101-9. 
  4. Allaby, Ailsa; Allaby, Michael. Oxford Dictionary of Earth Sciences. 2a ed.. Oxford University Press, 1999, p. 320. ISBN 0-19-280079-5. 
  5. American Heritage Dictionary. The American heritage science dictionary. Houghton Mifflin Harcourt, 2005, p. 364. ISBN 9780618455041.