Patruller

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Llanxa patrullera)
Patruller italià Iliria, entrà en servei el 2008 i té 42 m d'eslora.

Un patruller (o patrullera) és una embarcació de poca eslora i desplaçament destinada a tasques de vigilància marítima.[1] El seu objectiu principal és el control i protecció de les aigües territorials i la zona econòmica exclusiva.[2] En funció de la seva tipologia, les missions a fer i l'organització naval de cada país, les patrulleres poden formar part de les forces navals, els guardacostes o altres agències governamentals.

Guardacostes estatunidencs del patruller Legare inspeccionant un vaixell pesquer.

Missions[modifica]

Les missions assignades habitualment als patrullers són:[2][3]

  • Lluita contra el contraban i altres infraccions de la llei en l'àmbit marítim com la pesca furtiva, la immigració il·legal, la pirateria,[4] etc.
  • Salvament marítim per assistir embarcacions en perill, extinció d'incendis, cerca i rescat de nàufrags, evacuació de ferits, etc.
  • Suport en cas de catàstrofes i de protecció del medi ambient per exemple per controlar abocaments d'hidrocarburs.
  • Protecció d'instal·lacions portuàries i aigües territorials.

Classificació[modifica]

Petita patrullera litoral P42 de la policia holandesa.

La classificació és complexa a causa de la diversitat d'embarcacions que s'enquadren en aquesta categoria, des de petites llanxes costaneres a embarcacions de més de 100 m d'eslora. A grans trets podem diferenciar:

  • Patrullers litorals, embarcacions de poca eslora destinades a operar a prop de les costes i per tant tenen poca autonomia.[5] En funció de l'armament instal·lat ens trobem en dos extrems diferents:
    • Armament lleuger, consistent només en metralladores o algun canó automàtic, ja siguin de tir manual o en una torreta automatitzada. Aquests dissenys no estan pensats per atacar altres vaixells, i per tant la seva funció primària és la inspecció de vaixells en temps de pau.
    • Armament pesant, solen equipar canons automàtics de gran calibre (40 a 76 mm) i míssils antivaixell com l'AGM-84 Harpoon. Aquestes embarcacions tenen una gran velocitat (>30 nusos) i estan especialment dissenyades per atacar vaixells en un entorn litoral. Aquestes embarcacions se solen denominar Fast Patrol Craft[2] (FPC o "embarcacions de patrulla ràpida") i també es poden enquadrar en la categoria de llanxa ràpida d'atac.
Patruller d'altura Tornado (P44), de l'Armada espanyola.
  • Patrullers d'altura, també coneguts com a OPV (acronim en anglès del terme Offshore Patrol Vessel), es caracteritzen per tenir un disseny apte per a navegació oceànica. Això requereix una eslora major, amb combustible, allotjaments i avituallaments per a patrulles de diverses setmanes. Existeixen configuracions molt diverses, tot i que habitualment compten amb un desplaçament d'entre 500 i 3.300 tones, una velocitat màxima de fins a 25 nusos i un equipament de comunicació i armes limitat.[6] Les patrulleres d'altures compten amb llanxes pneumàtiques de gran velocitat (RIBs) per a facilitar l'abordatge i inspecció de vaixells. Els models de major desplaçament solen tenir una coberta de vol per operar amb helicòpters o vehicles aeris no tripulats.[5] Els patrullers d'altura tenen una autonomia major que les corbetes, però són més lents i tenen sistemes d'armament/sensors més limitats, amb poques o nul·les capacitats antisubmarina i antiaèria per exemple.[7]

Referències[modifica]

  1. «Patruller». Gran Diccionari de la Llengua Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. 2,0 2,1 2,2 Dimensionament de les Forces de Defensa de Catalunya I: la Força Naval. Sectorial de Defensa de l'ANC, 2014 [Consulta: 28 abril 2015].  Arxivat 7 August 2014[Date mismatch] a Wayback Machine.
  3. «El patruller Cazadora desperta l'interès dels barcelonins». BTV, 07-03-2015 [Consulta: 28 abril 2015].
  4. «Portes obertes per visitar un patruller de l'armada espanyola». TarragonaDiari.cat, 16-01-2014 [Consulta: 28 abril 2015].
  5. 5,0 5,1 «Capability requirements to meet policy gaps». The New Zealand Ministry of Defence. Arxivat de l'original el 20 de gener 2015. [Consulta: 28 abril 2015].
  6. «PROPULSION SOLUTIONS FOR OFFSHORE PATROL VESSELS». Wärtsilä. Arxivat de l'original el 18 de maig 2015. [Consulta: 13 maig 2015].
  7. «RN OPV’s – what do “patrol” vessels do?». thinkdefence.co.uk. [Consulta: 29 abril 2015].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Patruller