Llauna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Llauna (desambiguació)».
Capa d'estany a l'interior d'una llauna de llauna.

La llauna o llanda és un producte laminat pla, constituït per acer (amb un contingut en carboni entre 0,03% i 0,13%), recobert per una capa d'estany.[1]

La composició de la llauna és la següent (de l'exterior a l'interior):

  • Pel·lícula d'oli;
  • Pel·lícula de passivació;
  • Estany lliure;
  • Aliatge Fe Sn2;
  • Acer lliure.

Es tracta d'un material ideal per a la fabricació d'envasos metàl·lics, ja que combina la resistència mecànica i la capacitat de conformació de l'acer amb la resistència a la corrosió de l'estany. Es tracta d'un material ideal per a la fabricació de productes de complement, a disposició dels clients, tota una gamma de taps, tatxes, manetes, tapadores i pots de llauna i envasos per a aliments, produïts sintètics, olis i derivats.

Mentre la llauna va ser un element habitual per a la fabricació d'eines de cuina, joguines, parament, etc. la professió de llauner era molt habitual. La seva facilitat de maneig és òbvia, ja que pot ser tallada amb tisores d'una manera i mides específiques.

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.25. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 3 desembre 2014]. 

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llauna