Llengües iroqueses

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Llengües iroqueses

Les llengües iroqueses són una família de llengües ameríndies parlades a l'Amèrica del Nord. Van ser de les primeres a ser posades per escrit pels europeus. Les llengües de la branca septentrional són tan semblants que a vegades han estat classificades com a dialectes. Inclouen una barreja de sons nasals i orals; de fet, cada llengua de la família té almenys un so vocal nasal.

Són les llengües pròpies de les tribus de la Confederació Iroquesa (mohawk, oneida, onondaga, seneca, cayuga i tuscarora), pobles que originàriament s'estenien per l'actual estat de Nova York, a la vall del riu Mohawk i a la regió dels Grans Llacs, i que actualment es troben escampats en reserves de Nova York, Ontario, Quebec, Wisconsin i Oklahoma. També pertanyen al mateix grup d'altres tribus menors, com els erie, conestoga o susquehannock i els hurons o wyandot. El cherokee també pertany al mateix tronc lingüístic.

Divisió interna[modifica | modifica el codi]

La família iroquesa es compon d'onze llengües.

I. Iroquès septentrional.

A. Tuscarora-nottoway.
1. Tuscarora.
2. Nottoway.
B. Iroquès proto-llac.
3. Hurons.
dialectes:
4. Laurentià (?).
i. Iroquès (Confederació Iroquesa).
5. Onondaga.
6. Conestoga (també Andaste, Susquehannock, Andastoerrhonon, Minqua).
a. Seneca-cayuga.
7. Seneca.
8. Cayuga.
b. Mohawk-oneida.
9. Mohawk.
10. Oneida.

II. Iroquès meridional.

11. Cherokee.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Chilton, Elizabeth. "Farming and Social Complexity in the Northeast." North American Archaeology. Ed. Timothy R. Pauketat and Diana Dipaolo Loren. Malden: Blackwell Publishing Ltd., 2005. 138-160.
  • Goddard, Ives (Ed.). (1996). Languages. Handbook of North American Indians (W. C. Sturtevant, General Ed.) (Vol. 17). Washington, D. C.: Smithsonian Institution. ISBN 0-16-048774-9.
  • Mithun, Marianne. (1999). The languages of Native North America. Cambridge: Cambridge University Press. ISBN 0-521-23228-7 (hbk); ISBN 0-521-29875-X.