Llengua (múscul)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Llengua (òrgan))
Infotaula anatomiaLlengua (múscul)
Cavitat oral. La llengua està aixecada.
Llengua humana.
Detalls
Llatílingua
Part deboca Modifica el valor a Wikidata
lingual, faríngia ascendent
venes linguals
Innervaciónervi lingual
Identificadors
MeSH[1]
TAA05.1.04.001 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 54640 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
Grayp.1125
EB Onlinescience/tongue Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica


La llengua és un múscul de tipus esquelètic que reposa a la part inferior de la boca. Manipula els aliments per mastegar i empassar com a part del procés digestiu, i és l'òrgan principal del gust. La superfície superior de la llengua (dors) està coberta per papil·les gustatives allotjades en nombroses papil·les linguals. És sensible i es manté humit per la saliva i està ricament proveït de nervis i vasos sanguinis. La llengua també serveix com a mitjà natural per netejar les dents.[1] Una funció important de la llengua és la capacitat de la parla en humans i la vocalització en altres animals.

Com a part de l'aparell digestiu, la seva funció principal és la de manipular el menjar, ajudar a mastegar i a empassar (deglució).

La llengua també és l'òrgan principal del gust. Una gran part de la superfície de la llengua es troba coberta per les papil·les linguals (prop d'unes 9000).

La llengua, gràcies a la seva gran sensibilitat i àmplia varietat de moviments (degut a la gran quantitat de nervis i vasos sanguinis que conté) és un element essencial a l'hora de formar els sons de la parla.

El tel de la llengua o frenet de la llengua és l'hipoglòs.

Referències[modifica]

  1. Maton, Anthea; Hopkins, Jean; McLaughlin, Charles William; Johnson, Susan; Warner, Maryanna Quon; LaHart, David; Wright, Jill D.. Human Biology and Health. Englewood Cliffs, New Jersey, US: Prentice Hall, 1993. ISBN 0-13-981176-1. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llengua