Llibres sapiencials

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Els llibres sapiencials, també anomenats llibres poètics, són un grup de llibres bíblics de l'Antic Testament. La literatura sapiencial apareix com un nou gènere literari en el poble jueu després de la desaparició dels profetes i el retorn de l'exili a Babilònia, fruit de la situació política i religiosa del moment. Intenten transmetre ensenyaments didàctics a través de textos poètics, i sovint s'atribueixen a grans personatges de la història del poble d'Israel.

A la Bíblia cristiana els llibres sapiencials es troben classificats després dels llibres històrics i abans dels llibres profètics. Els llibres de clara pertinença a la literatura sapiencial són:

A la Bíblia se sol incloure entre els llibres sapiencials els Llibre dels Salms, de temàtica diversa (també sapiencial), i el Càntic dels Càntics, que en realitat pertany al gènere de literatura amorosa. En l'actualitat també se sol incloure dins dels llibres sapiencials els de Tobies, Judit i Ester, que la Vulgata classifica com a llibres històrics tot i que tenen solament una funció educativa i la història que descriuen és majoritàriament imaginària.