Lligadura (música)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La lligadura, en una partitura de música és un signe gràfic que pot representar dos fenòmens semblants, però no coincidents:

  • Si la lligadura es dona entre notes que tenen el mateix nom i altura, representa que cal interpretar un so que correspongui a una nota que duri la suma del que durarien les dues notes que estan unides amb la lligadura.[1] És un signe que afecta el ritme i es fa servir en dues situacions diverses:
  • Quan la durada del so és superior a la durada d'un compàs;
  • Quan el so es troba entre dos compassos,
  • Quan el so, expressat en una única figura podria costar més d'entendre, i
  • Quan la durada del so no disposa d'una figura que ella sola pugui expressa aquesta durada, de manera que calgui expressar-ho sumant-ne dues o més.
El "re" del segon compàs es podria expressar amb una sola blanca, però aquesta notació, visualment, no respectaria la divisió entre els dos temps del compàs i resultaria poc clara per a l'intèrpret
  • Si la lligadura es dona entre notes d'altura diferent, aquest signe afecta a l'articulació i cal interpretar les dues o més notes incloses dins de la lligadura sense cap mena d'articulació o d'interrupció en l'emissió del so entre elles.[2] És a dir: és el signe gràfic que serveix per expressar el legato.
Lligadura entre notes de diferent altura. Fragment d'una frase musical amb dues lligadures, cadascuna de les quals abraça dotze notes. Això significa que l'única interrupció del so en aquest passatge és entre les notes 12 i 13

Quan cal unir més de dues notes d'igual altura amb una lligadura, cada nota s'uneix a la immediatament següent. Quan la lligadura és de tipus expressiu s'escriu una única lligadura que uneix totes les notes que queden afectades per aquest tipus d'articulació.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lligadura
  1. «Els elements de la partitura». Arxivat de l'original el 2018-01-20. [Consulta: 23 març 2019].
  2. «lligadura | enciclopèdia.cat». [Consulta: 23 març 2019].