Lligament

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lligament articular)
Infotaula anatomiaLligament
Articulació, mostrant un lligament articular
Detalls
Llatíligamenta Modifica el valor a Wikidata
Identificadors
MeSHD008022 Modifica el valor a Wikidata
TAA03.0.00.034 Modifica el valor a Wikidata
FMAModifica el valor a Wikidata 30319 Modifica el valor a Wikidata : multiaxial – Modifica el valor a Wikidata jeràrquic
Recursos externs
EB Onlinescience/ligament Modifica el valor a Wikidata
Terminologia anatòmica

Un lligament és una estructura anatòmica en forma de banda, composta per fibres resistents que uneixen diferents estructures.

Lligaments articulars[modifica]

Són els que uneixen als ossos entre si, en les articulacions.

El lligament es compon de teixit connectiu fibrós, d'una naturalesa similar a la dels tendons. Aquest teixit es troba estructurat en un grup de petites entitats denominades fascicles, els quals conformen les fibres bàsiques. Al seu torn, en aquesta estructura hi ha fibres ondulades que contribueixen de forma significativa a la seva resposta no lineal a un esforç aplicat de tensió; tanmateix, encara no és clar en quina forma i quantitat és la relació funció-estructura que exerceix un paper en el comportament d'un lligament.

La funció dels lligaments és la unió i estabilització d'estructures anatòmiques, i es troben entre els ossos i cartílags de l'organisme, especialment en aquells que formen part de les articulacions. A diferència dels tendons, que connecten els músculs amb els ossos, els lligaments interconnecten ossos adjacents entre si, i tenen per tant un rol molt significatiu en el sistema musculoesquelètic.

En una articulació, els lligaments permeten i faciliten el moviment dins les direccions anatòmiques naturals, mentre que restringeixen aquells moviments que són anatòmicament anormals, impedint lesions o protrusions que podrien sorgir per aquest tipus de moviment. El lligament es pot trencar amb un sobreesforç intens com, per exemple, en una caiguda o un colp molt fort.

Exemples de lligaments del cos[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Lligament