Llista de plantes de venda regulada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta es una norma que està derogada. El 16 de febrer de 2004, el Ministeri de Sanitat i Consum va donar publicitat a través del BOE[1] a la Llista de Plantes la venda de les quals al públic queda prohibida o restringida per raó de la seva toxicitat i va entrar en vigor a partir del 6 de maig del 2004. L'Ordre va ser anul·lada per la sentència de l'Audiència Nacional (Sala d'allò Contenciós-Administratiu, Secció 4a) de 27 de juny de 2005. La raó d'ésser d'aquesta ordre va ser la de desenvolupar l'article 42 de la Llei 25/1990 del Medicament, que diu en l'apartat 2 «El Ministeri de Sanitat i Consum establirà una llista de plantes la venda de les quals al públic estarà restringida o prohibida per raó de la seva toxicitat.»

Per aquest motiu, es va publicar una llista de 197 plantes o fongs, o parts d'aquestes, que es consideren tòxiques, i en la qual s'enumeren molts vegetals que se'n fa ús per les seves suposades o reals propietats psicoactives

Com a conseqüència d'aquesta regulacio la venda de la gran majoria d'aquestes plantes, que es podien trobar tant a través d'Internet com en establiments especialitzats (herbolaris, parafarmàcies, grows i smartshops), passa a ser prohibida sota sanció administrativa, qualificada com a greu, amb una quantia compresa entre els 3.000 i 15.000 euros. Només en alguns casos és possible vendre'ls en oficina de farmàcia.

Malgrat que s'ha considerat com la llista oficial de plantes tòxiques a Espanya, el fet que sorgis per a regular un mercat en disputa entre farmacèutics i herbolaris li resta qualsevol validesa des del punt de vista acadèmic i científic.

La llista comprèn les següents espècies o gèneres:

Referències[modifica]