Llista de tombes de la Vall dels Reis

La Vall dels Reis al s.XIX, dibuix de Lepsius

Aquesta llista inclou les tombes de les dues valls que componen la coneguda Vall dels Reis. Situada a la riba oest del riu Nil, a la necròpolis de Tebes, avui Luxor. No totes les tombes són dels faraons, també n'hi ha alguna de la família reial o d'algun noble o funcionari de molt alta categoria.

La nomenclatura de cada tomba individual va precedida per les sigles en anglès KV (Kings' Valley, Vall dels Reis), per a distingir-les de la resta de tombes d'altres zones d'Egipte, les de la Vall Occidental es poden trobar descrites substituint les sigles KV per WV (West Valley, Vall Occidental en anglès) i amb el mateix número, és una nomenclatura antiga que es pot trobar en manuals, articles, revistes i llibres antics ("KV" és la nomenclatura oficial, emprada pel Theban Mapping Project o TMP). L'ordre dels números correspon a l'ordre en què van ésser descoberts els hipogeus i es basa en la nomenclatura establerta per John Gardner Wilkinson a finals del s.xix.

El complex conté les tombes del següents faraons:

Plànol de la Vall dels Reis[modifica]

Situació de les tombes al uadi oriental.


Situació de les tombes al uadi occidental.

Vall Oriental[modifica]

Interior de la tomba de Ramsès IV, KV2. Destaca la policromia dels relleus i dels frescos
Detall de la tomba de Seti I, KV17.
Accés a l'entrada de la tomba de Tutmosis III, KV34.
Moment en què Howard Carter obre els sarcòfags exteriors per primera vegada dins la tomba de Tutankamon, KV62.
Vas d'alabastre. Tresor de Tutankamon.
Reposacaps. Tresor de Tutankamon.
Figura d'Anubis. Tresor de Tutankamon.
Cartell informatiu de la tomba de Merenptah, KV8
Decoració de la tomba de Ramsès V i Ramsès VI, KV9

La més coneguda i visitada pels turistes.

Número Nom Època Comentaris
KV1 Ramsès VII Dinastia XX
KV2 Ramsès IV Dinastia XX
KV3 Fill de Ramsès III Dinastia XX
KV4 Ramsès XI Dinastia XX
KV5 Fills de Ramsès II Dinastia XIX Les excavacions liderades pel Dr. Kent Weeks han desenterrat ja fins a 120 cambres, i encara continuen avui dia. És possiblement la tomba més gran de la vall.
KV6 Ramsès IX Dinastia XX
KV7 Ramsès II Dinastia XIX
KV8 Merenptah Dinastia XIX
KV9 Ramsès V i Ramsès VI Dinastia XX També se l'anomena Tomba de Mèmnon o La Tombe de la Métempsychose.
KV10 Amenmesse Dinastia XX
KV11 Ramsès III Dinastia XX També anomenada Tomba de Bruce. Els treballadors que la van construir van topar accidentalment amb la tomba KV10 mentre excavaven.
KV12 Desconegut Dinasties XVIII i XIX Probablement es va utilitzar com a hipogeu familiar.
KV13 Djati o Conseller reial Bay. Més tard Amenherkhepshef, fill de Ramsès VI i Mentuherkhepshef, fill de Ramsès IX Dinasties XIX i XX
KV14 Tausret, reutilitzada temps després per Setnakht Dinasties XIX i XX
KV15 Seti II Dinastia XIX
KV16 Ramsès I Dinastia XIX
KV17 Seti I Dinastia XIX També anomenada Tomba de Belzoni, Tomba d'Apis, o la tomba de Psammis, fill de Necho. Actualment i des de ja fa uns anys, aquesta tomba està tancada al públic. És la tomba més ben decorada de la vall, també és la més llarga fins ara (encara no s'ha acabat d'excava la KV5, que la podria superar). Conté un passadís molt llarg i inclinat del qual es desconeix el final. Quan Belzoni la va descobrir, hi va trobar diversos objectes deixats allà pels constructors. Conté els textos religiosos més importants, com el Llibre dels Morts, el Llibre de les Portes i la Cerimònia d'Obertura de la Boca, entre d'altres.[1]
KV18 Ramsès X Dinastia XX
KV19 Mentuherkhepshef Dinastia XX
KV20 Tuthmosis I i Hatshepsut Dinastia XVIII Possiblement la primera tomba que es va construir a la Vall.
KV21 Desconegut Dinastia XVIII És la tomba més representativa dels enterraments de membres de la familia reial de la dinastia XVIII.
KV26, KV29, KV31, KV33, KV37, KV40, KV44, KV59 Desconeguts Imperi Nou No es coneixen ni les funcions ni els propietaris d'aquests hipogeus.
KV27 Desconegut Imperi Nou El disseny de la tomba és extremadament curiós, té múltiples cambres en diverses direccions, sembla un assaig de la tomba KV5. També recorda les tombes KV12 i KV30. És possible que sigui de l'època ramessida.
KV28 Desconegut Imperi Nou La tomba només ha estat parcialment excavada.
KV30 Desconegut Dinastia XX Anomenada Tomba de Lord Belmore.
KV32 Tiaa, esposa d'Amenofis II / Amenhotep II Dinastia XVIII
KV34 Tuthmosis III Dinastia XVIII Destaquen els murals de les parets, amb un estil molt particular, recorden un còmic actual de traç simplificat.
KV35 Amenofis II Dinastia XVIII Tomba molt innovadora en el seu disseny. Es va fer servir de magatzem de més d'una dotzena de mòmies reials durant el Tercer Període Intermedi, a moltes se les va identificar perquè duien el nom escrit a les benes de lli. Entre elles hi havia les mòmies de Tuthmosis IV, Seti II i de Ramsès IV, Ramsès V i Ramsès VI.
KV36 Maiherpri Dinastia XVIII Un noble de l'època de Hatshepsut.
KV38 Tuthmosis I Dinastia XVIII És possible que la fessin construir Tuthmosis III o Hatshepsut a posteriori i que hi traslladessin Tuthmosis I des de la seva tomba original.
KV39 Possiblement la tomba d'Amenhotep I Dinastia XVIII
KV41 Desconegut Dinastia XVIII Potser va pertànyer a Tetisheri.
KV42 Reina Hatshepsut-Meryetre Dinastia XVIII
KV43 Tuthmosis IV Dinastia XVIII
KV45 Userhet Dinastia XVIII Tomba d'un noble.
KV46 Yuya i Tjuyu Dinastia XVIII Pares de la reina Tiy. Fins al descobriment de la tomba de Tutankhamon, aquesta era la més ben conservada de tota la vall.
KV47 Siptah Dinastia XIX
KV48 Amenemopet anomenat Pairy Dinastia XVIII Tomba d'un noble.
KV49 Desconegut Dinastia XVIII És possible que només es tractés d'un magatzem.
KV50,KV51, KV52 Desconegut Dinastia XVIII És la tomba d'una col·lecció d'animals de companyia, possiblement d'Amenofis II, la tomba del qual no queda gaire lluny.
KV53 Desconegut Imperi Nou
KV54 Desconegut Dinastia XVIII Es creu que aquí van embalsamar a en Tutankhamon.
KV55 Smenkhkare/Akhenaton Dinastia XVIII És possible que es tracti d'un altre magatzem de mòmies, i també és possible que en alguna època hagués servit per a enterrar diversos membres de la familia reial d'Amarna, com Tiy i Smenkhkare o Akhenaton.
KV56 Desconegut Dinastia XIX Coneguda com la Tomba de l'Or, se'n desconeix el propietari. S'hi van trobar objectes amb els noms de Ramsès II, Seti II i Tausret.
KV57 Horemheb Dinastia XVIII Probablement la segona tomba més espectacular després de la de Seti I, és relativament poc coneguda. A nivell arquitectònic, torna a les primeres èpoques de la vall, amb innovacions i millores respecte al disseny inicial. És la primera tomba on hi ha representat el Llibre de les Portes.
KV58 Desconegut Dinastia XVIII Coneguda com la Tomba del Carro. Es van trobar uns llàmines de pa d'or amb els noms de Tutankhamon i d'Ay
KV60 Sitre In Dinastia XVIII Mainadera reial de Hatshepsut
KV61 Desconegut Imperi Nou És possible que no s'arribés a utilitzar mai.
KV62 Tutankhamon Dinastia XVIII Possiblement el major descobriment de l'arqueologia occidental moderna. Howard Carter va descobrir el primer esglaó de l'escala el 4 de novembre del 1922 i l'obertura oficial va ser el 29 d'aquell mes, les feines de neteja i conservació van durar fins al 1932. La tomba de Tutankhamon, un faraó de poca importància, va ser la primera tomba reial descoberta pràcticament intacta (tot i que hi havien entrat lladres en l'època faraònica, però es va refer la porta i es va tornar a segellar). L'egiptòleg va trobar la tomba sepultada sota les restes d'unes cabanes d'obrers de l'època ramessida. Els tresors que s'hi van trobar són espectaculars i fan pensar en els grans tresors perduts de faraons molt més destacats. Alguns membres de l'equip de Carter, inclòs el mecenes Lord Carnarvon, van morir poc després, fet que va original la llegenda negra de la "Maledicció dels faraons".
KV63 Desconegut Dinastia XVIII No se sap per a què servia. Potser no és ni una tomba.
KV64 Desconegut Imperi Nou Sembla l'entrada a una tomba, es va descobrir el juliol del 2008[2]
KV65 Desconegut Imperi Nou Sembla l'entrada a una tomba, es va descobrir el juliol del 2008[2]
KVB – KVT Desconegut Imperi Nou Són fosses on no s'hi va enterrar ningú, és possible que fossin excavacions inicials de tombes inacabades o potser havien de servir de magatzmem addicional d'alguna tomba reial.

Vall Occidental[modifica]

KV23, Tomba del Faraó Ay
Retrats d'Amenofis III de la KV22, ara al Louvre

Només hi ha cinc sepulcres o fosses en aquesta vall.

Número Núm. Altern. Nom Època Comentaris
KV22 WV22 Amenofis III Dinastia XVIII És la tomba d'un dels grans reis d'Egipte, de l'Imperi Nou. S'ha estat estudiant últimament, però no està oberta al públic.
KV23 WV23 Ay Dinastia XVIII És l'única tomba oberta al públic de la Vall Occidental.
KV24 WV24 Desconegut Dinastia XVIII És una tomba inacabada i no pertany a cap faraó. Es va reutilitzar fins a cinc vegades durant la dinastia XXII.
KV25 WV25 Desconegut Dinastia XVIII Es creu que es va començar a construir per a Akhenaton, però no es va acabar mai. Va ser reutilitzada, com a mínim, per a vuit enterraments durant el tercer període intermedi.
KVA WVA Desconegut Dinastia XVIII Va servir de magatzem per a la tomba d'Amenofis III, que està al costat.

Altres nomenclatures[modifica]

Entrada a la tomba KV1, de Ramsès VII.
Decoració del Llibre de les portes a la KV16.
Sarcòfag de Ramsès III dins la seva tomba.
Vall dels Reis amb l'entrada a la tomba del faraó Tutankhamon en primer plà.


Actual Pococke Description Champollion Burton Lepsius Belzoni Hay
KV1 A Ier Tombeau à l'ouest (1ª tomba a l'oest) 7 O 1 - 1
KV2 B (Plan A) IIe Tombeau à l'ouest (2ª tomba a l'oest) 13 N 2 - 2
KV3 O (Plan N) Ier Tombeau à l'est (1ª tomba a l'est) 5 P 3 - 3
KV4 - IIe Tombeau à l'est (2ª tomba a l'est) - Q 4 - 4
KV5 - Commencement d'excavation ou grotte bouchée (Començament d'una excavació o cova foradada) - M 5 - 8
KV6 N(?) IIIe Tombeau a l'est (3ª tomba a l'est) 12 L 6 - 9
KV7 C Commencement d'excavation ou grotte fermée (Començament d'una excavació o cova tancada) 8 K 7 - 10
KV8 D (Plan B) IIIe Tombeau à l'ouest (3ª tomba a l'oest) - I 8 - 14
KV9 E (Plan C) IVe Tombeau à l'ouest (4ª tomba a l'oest) - H 9 - 15
KV10 L (Plan L) IVe Tombeau à l'est (4ª tomba a l'est) 1 G 10 - 16
KV11 K (Plan K) Ve Tombeau à l'est (5ª tomba a l'est) - F 11 - 17
KV12 F - - E 12 - 18
KV13 G(?) Commencement d'excavation ou grotte fermée (Començament d'una excavació o cova tancada) - D - - 19
KV14 H (Plan G) Ve Tombeau à l'ouest (5ª tomba a l'oest) 9 C 14 - 20
KV15 I (Plan H) VIe Tombeau à l'ouest (6ª tomba a l'oest) 10 B 15 - 21
KV16 - - 2 X 16 3 11
KV17 - - 3 W 17 6 12
KV18 M (Plan M) Excavation commencée (Excavació començada) 4 U, V 18 - 13
KV19 - - 11 S 19 5 6
KV20 - Commencement de grotte taillée circulairement dans le rocher (Començament d'una cova tallada circularment a la roca) - R 20 - 7
KV21 - - - - - 4 -
KV22 (WV22) - Tombeau isolé de l'ouest (Tomba isolada a l'oest) - a 22 - -
KV23 (WV23) - - - b 23 1 -
KV24 (WV24) - - - - - - -
KV25 (WV25) - - - - - 2 -
KV26 - - - - - - 22
KV27 - - - - - - -
KV28 - - - - - - -
KV29 - - - - - - -
KV30 - - - - - 7 23
KV31 - - - - - 7 24

Referències[modifica]

  1. «The Tomb of Seti I». Travellersinegypt.org. Arxivat de l'original el 2005-11-15. [Consulta: 27 octubre 2011]. (anglès)
  2. 2,0 2,1 Zahi Hawass. «Spotligh Interview: 2008». The Plateau: Official Website for Dr. Zahi Hawass. [Consulta: 15 agost 2008]. (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llista de tombes de la Vall dels Reis